Det vil være en fejl, hvis regeringen slækker på bygningsreglementets bestemmelser om krav til tilgængelighed i enfamiliehuse. Det mener Arkitektforeningen, der i et høringssvar giver udtryk for, at tilgængelighed er en vigtig del af god arkitektur og i stedet bør opprioriteres.
– Arkitektforeningen mener, at god arkitektur er tilgængelig arkitektur. Vi ser med bekymring på forslaget om at ændre de nuværende bestemmelser om krav til tilgængelighed i fritliggende enfamiliehuse. Frem for at slække på bestemmelserne, der sikrer universal tilgængelighed for handicappede, er der tværtimod et behov for at gøre netop det omvendte. Styrke indsatsen for at sikre tilgængelighed for alle, lyder det i høringssvaret, der er underskrevet af Arkitektforeningens vicedirektør, Annette Blegvad.
Ikke dyrere
Ifølge Arkitektforeningen viser erfaringerne, at hvis tilgængelighed tænkes ind i den indledende fase af en byggeproces, så behøver tilgængelighed – herunder niveaufri adgang ved yderdøre og etablering af niveaufri adgang ved mindst et WC-rum i stueetage – hverken at være et fordyrende element eller hæmmende på fleksibiliteten i forhold til selv at bestemme indretningen af egen bolig.
Arkitektforeningen anfører desuden, at der i forvejen er problemer med tilgængeligheden i dansk nybyggeri.
– I Dansk Institut for Menneskerettigheders rapport ‘Handikap – Status 2015-2016’ påpeger instituttet, at selvom den danske byggelovgivning fastsætter krav for tilgængeligheden i nybyggeri, er nybyggeri i praksis ofte utilgængeligt. En lempelse af bestemmelserne om krav til tilgængelighed i fritliggende hus, vil alt andet lige gøre nybyggeri endnu mere utilgængeligt, lyder det videre i høringssvaret.
Socialt ansvar
Arkitektforeningen har i samarbejde med blandt andet Danske Arkitektvirksomheder udarbejdet en tilgængelighedspolitik, som betoner vigtigheden af arkitekt- og designbranchens sociale ansvar. Her har branchen forpligtet sig til at fremme bevidstheden om og muligheden for at sikre mest mulig tilgængelighed for alle.
– Netop arkitektfaget med dets betoning af helhedsorienterede løsninger, der formår at opfylde økonomiske, sociale, miljømæssige, æstetiske og funktionelle behov, indtager en nøglerolle, når det gælder målsætningen om lige adgang for alle. Arkitektforeningen har forsøgt at fremme dette formål ved at udskrive en idékonkurrence i samarbejde med innovationsplatformen Innosite. Her blev der efterspurgt bud på, hvordan man kan designe nye og innovative indgange, der både skaber tilgængelighed for alle og samtidig tager højde for vind- og vejrforhold, lyder det afsluttende i høringssvaret.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sendte for nylig en række ændringer af bygningsreglementet 2015 i offentlig høring.