I et svar til Hans Andersen fra Venstre oplyser beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), at “Arbejdstilsynets tilsynsførende er uddannet inden for mange forskellige faglige områder og er fagligt højt kvalificerede til at vurdere arbejdsmiljøforhold”.
Baggrunden for oplysningerne skyldes et spørgsmål fra Hans Andersen, der peger på, at Rikke B. Ørum, der er underdirektør og chef for HR og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv, overfor Politiken har givet udtryk for, at “der er behov for mere fagligt specialiserede tilsynsmedarbejdere, og at manglen herpå kan være en af årsagerne til Arbejdstilsynets kedelige klagestatistik”.
Forvaltningsretlige fejl
Ministeren understreger, at de tilsynsførende typisk ikke er uddannede i områder vedrørende forvaltningsretlige forhold, og at de fleste klagesager, som ophæves eller omgøres, skyldes netop forvaltningsretlige fejl – eksempelvis manglende høring af virksomheden:
– Det er Arbejdstilsynets opgave at sørge for, at de tilsynsførende styrkes og støttes, så de får bedre mulighed for at træffe forvaltningsretlige korrekte afgørelser, oplyser Henrik Dam Kristensen
Dagens Byggeri har også i et interview med advokat Stephan Falsner omtalt sagen, og det har fået Arbejdstilsynet til at præcisere, at ud af 169 byretsafgørelser om Arbejdsmiljøloven i 2013 endte 22 sager med, at virksomheden blev frifundet – undgik at betale en bøde, mens 147 sager endte med, at der skete domfældelse for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven.
Berigtigelse
Det fremgik af artiklen i Dagens Byggeri, at Arbejdstilsynet havde tabt 60 procent af af de sager, der bringes for domstolene. Det er ikke korrekt, da der rettelig burde have stået, at “60 procent af de afgørelser, der bliver påklaget til Arbejdstilsynet ender med, at afgørelsen bliver omgjort”. Altså at 60 procent af Arbejdstilsynets påbud efterfølgende underkendes.
Det dækker ifølge Arbejdstilsynet over, at man i i 2013 modtog 253 klager , og at 109 blev omgjort af Arbejdstilsynet selv. De sager, som Arbejdstilsynet ikke selv omgør, eller som virksomheden i mellemtiden trækker, oversendes til Arbejdsmiljøklagenævnet til videre behandling. Arbejdsmiljøklagenævnet valgte i 2013 at omgøre 46 afgørelser. Dermed blev 60 procent af de påklagede afgørelser enten omgjort af Arbejdstilsynet selv eller af Arbejdsmiljøklagenævnet:
– Disse sager har imidlertid ikke sammenhæng med de sager, som har været indbragt for domstolene, oplyser Arbejdstilsynet over for Dagens Byggeri.