DI Byg har præsenteret en analyse af udviklingen inden for byggeriet. Analysen viser, at det private boligbyggeri fortsat er i fremgang. Mens erhvervsbyggeriet – på grund af fortsat overkapacitet – stadig ikke er oppe i samme omdrejninger. Men i takt med at økonomien og væksten forbedres, forventer branchen også, at erhvervsbyggeriet vil opleve fremgang.
Den positive udvikling og forventningerne til fremtiden betyder ifølge DI Byg dog også, at man allerede nu må sikre, at der også fremover er adgang til de medarbejdere, byggebranchen har brug for.
– Byggesektoren ser ud til at være inde i en meget positiv udvikling, og virksomhederne forventer, at der vil komme endnu mere fart på i den kommende tid. Stigende aktivitet betyder, at byggebranchen vil få brug for flere medarbejdere fremover. Men da der lige nu er en meget lav ledighed inden for flere håndværksfag, kan det føre til flaskehalse og stigende priser for at få bygget. Vi er derfor nødt til at sikre, at virksomhederne har adgang til de medarbejdere, de står og mangler, mener branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.
Boligbyggeri steg 19 pct.
Det samlede byggeri er faldet lidt det seneste år, men der er stor forskel på typerne af byggeri. Boligbyggeriet er steget betydeligt, men et vedvarende fald i erhvervsbyggeriet betød alligevel, at der i 2016 blev påbegyndt tre procent mindre byggeri – målt på antal kvadratmeter – end året før.
Boligbyggeriet har udviklet sig positivt gennem længere tid, og der blev i 2016 påbegyndt over 400.000 kvadratmeter mere boligbebyggelse end året før. Det svarer til en stigning på 19,2 procent. Det er private byggerier, der har trukket den massive vækst i boligbyggeriet. Derimod blev der igangsat en smule mindre alment boligbyggeri sidste år.
Fremgangen i boligbyggeriet blev dog udlignet af en stort set tilsvarende tilbagegang i erhvervsbygninger, f.eks. kontor- og fabriksbygninger, der faldt 18,2 procent sidste år. Selvom mængden af erhvervsbygninger med offentlig bygherre steg en anelse, var det langt fra nok til at opveje det store fald i privat erhvervsbyggeri.
Samtidig er det øvrige byggeri også faldet. Alt i alt betyder det, at den samlede byggeaktivitet har fortsat den moderat nedadgående trend, der har gjort sig gældende de seneste år.
De seneste to år er der imidlertid blevet givet tilladelse til en hel del byggeri, som endnu ikke er påbegyndt – særligt erhvervsbyggeri. Hvis disse tilladelser realiseres inden for den nærmeste fremtid, og inden tilladelserne udløber, vil det give et løft til byggeaktiviteten.
– Det er forventeligt, at virksomhederne stadig er forsigtige med at opføre nyt erhvervsbyggeri. Der er stadig en vis overkapacitet, men i takt med at den generelle vækst slår igennem, forventer vi, at der også kommer gang i denne del af byggeriet, siger Elly Kjems Hove.