Alle skal bidrage til den grønne omstilling – også byggeriet

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og længere ind i 2020. I dag boligminister Kaare Dybvad Bek.
Boligminister Kaare Dybvad Bek. Foto: Claus Bech.
Boligminister Kaare Dybvad Bek. Foto: Claus Bech.

Den politiske beslutning om at gennemføre verdens mest ambitiøse klimalov betyder, at vi skal gøre tingene anderledes end i dag. Og det gælder også i byggebranchen, hvor man skal gøre tingene på en ny måde. Det er tid til at gribe i egen barm og gøre dårlige vaner til gode vaner – både på de store byggepladser og ude blandt de små håndværksmestre. Ledestjernen skal fremover være bæredygtighed – i såvel økonomisk som klimamæssig og social forstand.

Skal Danmark nå målsætningen om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030, kræver det en helt ny tænkning på de danske byggepladser. Set fra min stol er det helt centralt, at der bliver bygget gode, holdbare bygninger, og at vi har en effektiv og kvalitetsbevidst byggebranche, der træffer kloge valg på et oplyst grundlag.

Det er tydeligt for mig, at viljen og gejsten i branchen er stor. Jeg er derfor også glad for, at byggebranchen har indgået et klimapartnerskab med regeringen, og at branchen vil påtage sig et ansvar for omstillingen til et mere bæredygtigt byggeri. Derfor ser jeg frem til snart at modtage klimapartnerskabets konkrete forslag til, hvad branchen selv vil gøre for at bygge mere bæredygtigt.

Store forventninger

Som led i klimahandlingsplanen skal der i løbet af det kommende år lanceres en strategi for bæredygtigt byggeri, der skal skabe et nyt og grønnere fokus i branchen. Som boligminister har jeg derfor store forventninger til, at vi i år alvor får taget hul på en ambitiøs og langsigtet omstilling af byggeriet.

Et af de steder, hvor vi også vil se et fokusskifte, vil være i forhandlingerne om rammerne for Landsbyggefonden, der skal munde ud i en ny boligaftale i begyndelsen af 2020. Hidtil har man i den almene sektor især haft fokus på økonomisk bæredygtighed, men min forventning er, at boligaftalen i 2020 vil vise, at også den grønne omstilling bliver et nyt omdrejningspunkt fremover. I dag er cirka hver femte bolig placeret i den almene sektor, og det er forventningen, at omstillingen i den almene sektor vil kunne sprede sig til andre egne af byggeriet.

Barrierer må væk

I den grønne omstilling skal vi høste de lavthængende klimafrugter, samtidig med at vi står sammen om det lange, seje træk. Som noget af det første har jeg valgt at tage initiativ til at fremme brugen af træ inden for byggeri. Manglende praktisk erfaring og misforståelser om reglerne i bygningsreglementet er nogle af de væsentligste barrierer for mere træbyggeri. Set i lyset af de mange gode egenskaber, træ har som byggemateriale, synes jeg, at det er nogle ærgerlige barrierer. På den baggrund vil Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i begyndelsen af det nye år invitere til dialogmøder med branchen om brug af træ i byggeriet, og efterfølgende skal en konference sætte øget brug af træ på dagsordenen.

I den grønne omstilling er der brug for at samarbejde om de gode løsninger, og jeg ser frem til det samarbejde.

Relateret indhold