Prisfald på solceller kan koste staten dyrt

Prisen på solceller falder, hvilket gør det stadigt mere attraktivt at skifte til solenergi. Men de små solcelleanlæg er en dårlig forretning for staten, mener brancheforening.
Støtte til især de små, private solcelleanlæg kan være en dyr udgift for staten. Foto: Colourbox.
Støtte til især de små, private solcelleanlæg kan være en dyr udgift for staten. Foto: Colourbox.

Prisen på solceller er faldende, og det gør det stadigt mere økonomisk attraktivt for danske husstande og virksomheder at gå over til egenproduceret solenergi. Det skriver brancheforeningen Dansk Energi i en ny analyse.

Men det er knap så attraktiv en ordning for staten, som vil miste indtægter på danskernes skift til solceller for 700 millioner kroner i 2025, vurder Dansk Energi i analysen.

Ved at statsstøtte de mindste og mindst effektive solcelleanlæg på villaers og virksomheders tage gør vi den grønne omstilling dyrere, end den behøver at være.

Adm. direktør Lars Aagaard Dansk Energi

Administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard mener, at det er Danmarks rekordhøje elafgifter, der indirekte er med til at få danskerne til at skifte til solceller. Men det er ikke nødvendigvis en god forretning, mener han.

– Ved at statsstøtte de mindste og mindst effektive solcelleanlæg på villaers og virksomheders tage gør vi den grønne omstilling dyrere, end den behøver at være, siger Lars Aagaard.

Billig teknologi

Dansk Energi opfordrer til, at regeringen ændrer tilskuds- og afgiftssystemet for energi. Det mener chefkonsulent Søren Rise fra Installatørernes Organisation, Tekniq, ikke er vejen frem.

– Det er forståeligt, at staten og elselskaberne bliver opmærksomme på, at de har et problem, når forbruget og dermed indtjeningen falder dramatisk inden for kort tid. Løsningen på problemet er ikke at forbyde en teknologi, som sikrer en betydelig energibesparelse, siger han.

I maj måtte Folketinget sætte en stopper for den daværende støtteordning, fordi danskernes interesse for solceller eksploderede under ordningen. I alt 4.500 MW blev der ansøgt om, inden regeringen måtte hastebehandle en straksopbremsning.

– Når solcelleanlæg udgør et problem for staten og Dansk Energis medlemmer, er det, fordi det er en billig teknologi, der er enkel at anskaffe og tilslutte. Og den bliver stadigt billigere, siger Søren Rise.

Relateret indhold