Intelligent styring giver plus på varmekontoen

Smart teknologi, der indstilles efter beboernes behov, kan i gennemsnit spare husstanden syv procent på varmeregningen, viser testforsøg.
Beboere, der selv indstillede indetemperatur og tænd-sluk-perioder, opnåede besparelser på op til 15 procent. Foto: Nils Rosenvold, SBI.
Beboere, der selv indstillede indetemperatur og tænd-sluk-perioder, opnåede besparelser på op til 15 procent. Foto: Nils Rosenvold, SBI.

Der er potentiale for store besparelser på varmeregningen ved at installere selvstyrende teknologi, der regulerer husets indetemperaturer efter behov. Det konkluderer et nyt projekt kaldet Smart Energi i Hjemmet, som blandt andre Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) står bag.

Testen indbefattede 127 husstande i Middelfart Kommune, der afprøvede teknologien i over to år. Resultatet var, at familierne i gennemsnit kunne spare syv procent på varmeregningen. De husstande, der selv gik aktivt ind og indstillede teknologien, havde potentiale til at spare op mod 15 procent.

Dette projekt bekræfter endnu engang, at beboerne spiller en afgørende rolle …

Seniorforsker Ole Michael Jensen Statens Byggeforskningsinstitut

– Dette projekt bekræfter endnu engang, at beboerne spiller en afgørende rolle, når det handler om at opnå store energibesparelser. Teknologi alene kan kun flytte en mindre del, siger Ole Michael Jensen, der er seniorforsker på projektet fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Selvstyrende teknologi

Systemet, som beboerne fik installeret i hjemmets eksisterende varmeinstallation, var indstillet til selv at sænke temperaturen om natten i fyringssæsonen og automatisk tænde igen, så familierne ikke skulle stå op til et koldt hjem.

Beboerne fik derudover mulighed for, via deres computer eller smartphone, at regulere den ønskede indetemperatur og tænd-sluk-perioder. På den måde kunne man sikre sig yderligere besparelser ved for eksempel at sænke temperaturen et par grader i dagtimerne eller ved at bestille temperatursænkning i weekender og ferieperioder, hvor hjemmet alligevel stod tomt.

Testprojektet blev gennemført i et samarbejde mellem Middelfart Kommune, PassivSystems, Bolius og Realdania.

Relateret indhold