Siden 1. kvartal 2020 er interessen for at købe et hus med energimærke A, B eller C steget med 8 procentpoint til 58 % i 3. kvartal 2024. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Finans Danmark.
Den forøgede interesse kan skyldes en kombination af udviklingen i energipriserne, som nåede et historisk højt niveau i 2022, og det generelt stigende fokus på den grønne omstilling i samfundet.
Med et tilbageblik på energiprisernes historisk høje niveau i 2022 kommer den øgede interesse for boliger med et fornuftigt energimærker ikke som en overraskelse for direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, Peter Jayaswal.
Håndværkerne får travlt – 250.000 boligejere vil bruge genindført fradrag
– Husejernes prioritering af energimærke afspejler en voksende bevidsthed om energiforbrugets betydning for klimaet og fokus på de stigende omkostninger til el og varme, siger han.
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Halvanden måned hurtigere salg
Udover at gavne klimaet og pengepungen, sælges huse med højt energimærke også hurtigere.
Fra andet halvår 2023 til og med første halvår 2024 var salgstiden for huse med energimærke A, B og C i gennemsnit 118 dage. For huse med dårlig energimæssig stand, energimærke E, F og G, var den tilsvarende salgstid i gennemsnit 164 dage. Det drejer sig altså om ca. halvanden måneds hurtigere salg.
Entreprenør påtager sig alle roller: Opfører flere lavenergihuse
– At huse med en god energimærkning sælges hurtigere, kan blandt andet skyldes, at køberne har en forventning om, at varmeregningen er lavere, og boligen vil have et bedre indeklima. Oftest ses det også, at huse med god energimærkning er nyere – og det kan være attraktivt for flere købere, siger Peter Jayaswal.