Energiklynge skal styrke energiinfrastrukturen på Djursland

Tre samarbejdspartnere står klar til at opføre både biogasanlæg, vindmøller og solceller på Djursland. Forud for projektet ligger et tæt samarbejde mellem de to kommuner på Djursland.
Solceller set nedefra. Bag står en række vindmøller
Hvis Energiklynge Djursland bliver en realitet, vil biomasse, vind og sol fremover kunne sikre en bedre energiinfrastruktur på Djursland. Bag ansøgningen om energiklyngen står lokale Brdr. Thorsen Biogas, Kosan Gas og NRGi Renewables. Foto: Getty Images

Der er lang vej endnu, før politikerne på Djursland kan tage den endelige beslutning om opførelsen af Energiklynge Djursland bestående af både et biogasanlæg, vindmøller og solceller, som lokale Brdr. Thorsen Biogas, Kosan Gas og NRGi Renewables har planer om at opføre i Norddjurs Kommune.

Anlægget, som ønskes placeret ved Lyngdal syd for Homå, skal give mulighed for at koble de nye energikilder til fjernvarme og Power-to-X.

Ansøgningen fra de tre parter kommer, efter Norddjurs og Syddjurs kommuner i foråret 2024 igangsatte en fælles proces, der skulle afklare muligheder og interesser for et biogasanlæg på Djursland. Efter ansøgningsperiodens udløb den 3. januar, var der kommet én ansøgning.

Læs også

Arkitema sætter Hornslet på landkortet: ”Bliver et vartegn for hele kommunen”

Borgmester i Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregaard, kalder ansøgningen ’ambitiøs’

– Sammen med Syddjurs Kommune har vi et stort ønske om at styrke energiinfrastrukturen og bidrage til den grønne omstilling på Djursland. Og begge dele tilgodeser den ansøgning, vi har modtaget.

Behov for tæt samarbejde

Samarbejdet mellem Norddjurs- og Syddjurs Kommune har fundet sted dels i en politisk styregruppe og dels i en administrativ projektgruppe.

Borgmesteren i Syddjurs Kommune, Michael Stegger Jensen, siger:

et biogasanlæg med flere mørkegrå bygninger hvorfra der kommer lys. Bag bygningerne ses flere store siloer
De tre parter bag ansøgningen ønsker at placere biogasanlægget ved Lyngdal syd for Homå i Norddjurs Kommune. Her er anlægget set fra nord. Illustration fra ansøgningen

– På infrastrukturområdet er der flere områder, hvor der er behov for et tæt samarbejde mellem kommunerne, og det har vi med Norddjurs Kommune. Vi har set det på spildevandsområdet, i forhold til affaldshåndtering og nu på biogasområdet, og fremover i forhold til den grønne trepart.

Borgmesterkollegaen Kasper Bjerregaard fra Norddjurs Kommune tilføjer:

– Udviklingen af energiinfrastrukturen på Djursland er et tværgående anliggende, og vi er i begge kommuner ambitiøse i forhold til at nå vores klimamål. Derfor har det været en fornøjelse, at vi har kunnet arbejde så produktivt sammen om denne sag.

Læs også

Grøn omstilling under stort pres: Energikomet går i rekonstruktion

Der venter nu flere høringsrunder hos borgerne, en miljøvurdering samt flere omfattende undersøgelser. Ifølge tidsplanen bliver det først i midten af 2027, at kommunalbestyrelsen kan nikke endeligt ja eller nej til projektet.

Da det ansøgte anlæg ligger i Norddjurs, er det Norddjurs Kommune der overtager de myndighedsopgaver, der følger med.

Relateret indhold