Ca. 23 mio. kr. ex moms. Det er prisen for at kystbeskytte Præstø by mod en 100-års hændelse fremskrevet til år 2075. Det har Vordingborg Kommune fået oplyst. Kommunen afventer fortsat svar på en ansøgning om støtte til projektet fra den statslige Kystpulje, men nu sætter kommunen selv skub i arbejdet.
DTU: Manglende klimasikring vil koste over 400 milliarder
Det fortæller formand for Klima- og Teknikudvalget, Anders J. Andersen, på bagkant af et kommunalbestyrelsesmøde:
– Vi er enige om, at Præstø skal have en løsning, så hurtigt som det overhovedet kan lade sig gøre.
Vil beskytte 890 bygninger
Projektet består i en kombination af jorddiger og højvandsmure. Hvor der er tilstrækkeligt med plads, laves beskyttelsen som traditionelle jorddiger. Hvor pladsen er mere begrænset, for eksempel ved havnekajen og langs med veje, vil der blive bygget højvandsmure.
Murene vil være med passager, så der er adgang, når de ikke er i brug, men de vil blive lukket, når der er udsigt til kritiske højvande. Målet er at projektets diger og højvandsmure kan stå klar i Præstø i 2027.
– Det kan give en beskyttelse af op til 890 bygninger i byen. Det mener vi er et godt grundlag, så nu vil vi gerne i arbejdstøjet, tilføjer udvalgsformanden.
Udgift bredes ud på flere parter
Det samlede økonomiske overslag på projektet lyder på ca. 23 mio. kr. ex moms. Hvis der kommer støtte fra Kystpuljen vil den maksimalt udgøre 20-40 % af det samlede beløb.
Resten af beløbet skal der samles finansiering til fra de parter – borgere og virksomheder – som vil få effekt af kystbeskyttelsen. De vil også komme til at bidrage økonomisk, forklarer Anders J. Andersen.
Lovforslag muliggør milliardinvesteringer mod oversvømmelser fra grundvandet
– Hvordan den partsfordeling kommer til at se ud, og hvor mange parter beløbet skal fordeles på, kommer vi til at drøfte med alle involverede, når nu projektet sættes i gang.
Projektet vil blive sat i gang i 2025 med bl.a. borgerinddragelse samt en række myndigheds- og tilladelsesarbejde, som skal detaljeres og på plads.