Danskerne om solceller: Elregningen vigtigere end klimaet

For et flertal af danskerne er en lavere elregning den primære årsag til at investere i solceller fremfor klimahensyn, viser ny undersøgelse.
Foto: Gettyimages.
Foto: Gettyimages.

I takt med at den grønne omstilling fylder mere i vores bevidsthed, er der kommet øget fokus på solceller monteret på tage og etableret som anlæg på større områder landet over.

Men for de fleste danskere bliver solceller installeret af hensynet til elregningen og ikke klimaet.

Læs også: Milliardaftale: Vil opføre 15 solcelleparker på 4 år

Det viser en undersøgelse fra analysevirksomheden Exometric, der er en del af energi- og rådgivningskoncernen NRGi.

Her svarer 68 %, at det er udsigten til en lavere elregning, der er den primære årsag til at opsætte solceller.

Læs også: Styrker Danmarks grønne position med 1 mia. kr.

– Som følge af de kraftige prisstigninger på energi har mange danskere søgt løsninger, som kan nedbringe deres udgifter til elregningen. Derfor kan jeg godt forstå, at det har været en væsentlig årsag til, at man har fået monteret solceller, siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi.

Gør også noget godt for klimaet

Han mener dog også, at selvom økonomien vejer tungest for de fleste danskere, så behøver man ikke at udelukke, at man samtidig gør en forskel for klimaet ved at investere i solceller:

– Heldigvis går økonomi og klima ofte hånd i hånd. Selvom man f.eks. køber solceller for at nedbringe sine el-udgifter, gør man også noget godt for klimaet ved at sikre grøn energi til boligen. Der er dog forskel på solceller, så jeg vil opfordre til, at man også har øje for klimabelastningen, når man vælger sin løsning, siger han.

Læs også: Ny fond giver 70 millioner til 2 pyrolyse-anlæg

Fordelt over landet svarer 73 % af borgerne i Region Nordjylland, at lavere udgifter til elregningen er vigtigst, mens tallet ligger på 64 % for Region Hovedstaden. I Frederiksberg Kommune svarer flest, 46 %, at det grønne aspekt er vigtigst for dem, mens kommuner som Læsø, Morsø og Rebild vægter det økonomiske højest.

Relateret indhold