MOSS
- – Molten Salt Storage (MOSS) er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) med 13,2 mio. kr.
- – Det samlede budget er på 24,7 mio. kr.
- – Partnerkredsen tæller: Din Forsyning, Alfa Laval Aalborg, Kirt x Thomsen, San Electro Heat, Sulzer, Seaborg, Aalborg Universitet, Hyme Energy og Energy Cluster Denmark.
- – Første spadestik forventes taget i sommeren 2023.
- – Projektet forventes afsluttet i 2024.
Afløbsrens som energilager i en container på størrelse med Rundetårn, som, hvis lagret korrekt, kan tilfredsstille hele Københavns energiforbrug. Det lyder utopisk, men er ikke desto mindre det, ni virksomheder har engageret sig i.
MOSS (Molten Salt Storage) hedder projektet, der i et pilot-energilager hos Din Forsyning i Esbjerg skal teste, om afløbsrens er det rette middel til lagring af energi.
En af parterne i projektet er Hyme Energy, hvor CEO Ask E. Løvschall-Jensen forventer, at første spadestik til anlægget bliver taget i sommeren 2023.
– Demonstrationsanlægget i Esbjerg bliver vores lakmustest. Det er bygget i den rigtige størrelse, og vil sikre, at vi på sigt kan levere frekvensydelser og stabilitet som vi f.eks. kender det fra kraftvarmeværker. Potentialet er enormt, og vi glæder os til at komme i gang med byggeriet, siger han.
Effektiv lagring
Pilot-anlægget bliver det første af sin art i verden. Ifølge Ask E. Løvschall-Jensen er det planen at udrulle lageret i Danmark først, for så at lancere det som et produkt i det globale marked.
– Effektiv lagring af vedvarende energi handler om, at vi skal have adgang til grønne elektroner, når behovet er der. Det kan vi ved at lagre vedvarende energi i flydende salt. Når vi forskyder vindmøllestrøm, kan vi levere strøm og varme billigt på et begrænset areal med vores saltlager, og vi kan flytte den vedvarende energi til de tidspunkter, hvor den er efterspurgt, siger Ask E. Løvschall-Jensen.
Stærk base og høje temperaturer
Den saltlagrede energi fra MOSS-anlægget producerer damp, som via en dampturbine kan lave el eller bruges til fremstilling af fjernvarme. Det flydende salt, som anlægget bygger på, er et effektivt lagringsmateriale, men det er også stærkt basisk.
Komponenterne skal derfor kunne holde til at operere på høj temperatur og under korrosive vilkår. Dette er en udfordring, som projektpartnere går sammen om at løfte.
F.eks. leverer projektpartneren San Electro Heat en heater, der konverterer den grønne strøm til varme i saltlageret.
– Udfordringen er, at natrium hydroxid er korrosiv, og det stiller store krav til materialevalg og konstruktion af heateren, når det flydende salt skal varmes op fra 350 °C til 700 °C. Vi er kommet langt med et design, som skal testes i kontakt med det flydende salt, så vi er klar til at levere en løsning til demonstrationsanlægget, siger Technical Sales & Quality Manager, Peter Munk.
Her en kort film om, hvordan MOSS fungerer:
En betydelig teknologi
Hos multiforsyningsselskabet Din Forsyning i Esbjerg, der skal huse anlægget, er den vigtigste opgave at sikre varme til forbrugerne – nu og i fremtiden.
– Din Forsyning kigger på kompakte energilagre, som både kan sikre fleksibilitet i forhold til el-systemet og være fremtidige spids- og nødlast i varmeforsyningen, når vi skal kunne levere fossilfri varme i senest 2030, siger seniorprojektleder Kim Stenholdt Madsen, der kalder saltlageret for ‘en betydelig teknologi til fremtidens regulering af energisystemet’.
En tank, der er ti meter høj og tyve meter i diameter, kan opbevare salt nok til at lagre 1 GWh. Sådan en tank vil med en 100 MWt turbine i drift levere årlige CO2-reduktioner på op til 110.000 tons ved at erstatte fossile kraftvarme-kilder.
Projektet var I 2021 nomineret til både en Danish Design Award i kategorien Visionary Concepts og til The Index Award.