Spændende in-situ udfordring for CG Jensen

Entreprenøren opfører helt ny elipseformet folkekirke i Trekroner ved Roskilde.
Formand John Rasmussen står i spidsen for det spændende in-situ projekt. Foto: Torben Jastram.
Formand John Rasmussen står i spidsen for det spændende in-situ projekt. Foto: Torben Jastram.

Om projektet

  • Bygherre: Himmelev Sogns Menighedsråd
  • Anlægssum: 57 mio. kr.
  • Arkitekt: Rørbæk og Møller Arkitekter
  • Beton og anlæg: CG Jensen
  • Færdig: Maj 2018

Den gamle kirke ved Himmelev/Trekroner uden for Roskilde er blevet for lille, da udbygningen i området gennem mange år har medført en betydelig befolkningstilvækst.

Derfor blev det besluttet at opføre en helt ny folkekirke i Trekroner, og det omfattende betonarbejde er lagt i CG Jensens kyndige hænder. Her startede byggeformand John Rasmussen og et par kollegaer op sidst i marts med det forberedende arbejde.

Vi skal lave i alt ni in-situ støbninger med samlet over 200 forme, så det er lidt af et logistisk projekt, vi har gang i.

Formand John Rasmussen CG Jensen

– Indtil nu har vi klargjort, lavet fundamenter og terrændæk – plus et par søjler. Gulvet er støbt inklusiv orgelgrav. Den store udfordring begynder i denne uge, for herfra bliver det hele in-situ. Den elipseformede bygning er jo ikke verdens største, men den er 10 meter høj og indeholder virkelig mange finesser, så det bliver en spændende udfordring, fortæller John Rasmussen, som tilføjer, at man nu mander op til cirka 12 mand samt tre lærlinge.

– Vi er rigtig glade for lærlinge, og for dem bliver det en meget interessant opgave, siger han.

Kan tabe pusten

John Rasmussen lægger ikke skjul på, at han glæder sig til projektet, men at det også er hans hidtil mest udfordrende opgave.

– Jeg kan da godt få lidt kriller i maven, for tænk hvis noget går galt. Man kan sagtens tabe pusten lidt, når man ser på tegningerne. Der skal blandt andet laves frithængende indvendige bjælker i seks og ni meters højde. Heldigvis har vi forberedt os rigtig godt, og jeg er da også sikker på, at det kommer til at forløbe fint – og at resultatet er noget, vi alle bliver stolte af bagefter, siger han.

I denne uge begynder formene at ankomme fra Østrig, hvor de er lavet. Kirkens omfang er opdelt i tre etaper, og alle etaper støbes i højden i tre omgange.

– Vi skal lave i alt ni in-situ støbninger med samlet over 200 forme, så det er lidt af et logistisk projekt, vi har gang i, siger formanden.

Han forventer, at betonarbejdet er afsluttet omkring jul. Til den tid er der brugt omkring 1.000 kubikmeter beton.

Færdig maj 2018

Rørbæk og Møller Arkitekter har udformet Trekroner Kirke med et moderne udtryk af organiske former og et balanceret samspil mellem inde og ude. Det rigelige ovenlys har en fremtrædende rolle i den nye kirke. Lyset understreger de imødekommende former i et kirkerum, der uden vinduer har en omfavnende, intim stemning.

I samarbejde med akustikere fra Acoustica og orgelkonsulent Frederik Magle har der været fokus på at skabe optimale akustiske forhold, som gør kirken velegnet til afholdelse af koncerter med klassisk, jazz og rytmisk musik.

Rørbæk og Møller Arkitekter er totalrådgiver på opgaven og leverer alle arkitektydelser inklusiv projekteringsledelsen og byggeledelsen.

Trekroner Kirke ved Roskilde skal efter planen stå færdig maj 2018.

Se 360-graders visualisering her.

I denne uge begynder de 200 forme at ankomme fra Østrig, og derefter går in-situ støberiet i gang. Foto: Torben Jastram.
I denne uge begynder de 200 forme at ankomme fra Østrig, og derefter går in-situ støberiet i gang. Foto: Torben Jastram.
Rørbæk og Møller Arkitekter har udformet Trekroner Kirke med et moderne udtryk af organiske former og et balanceret samspil mellem inde og ude.
Rørbæk og Møller Arkitekter har udformet Trekroner Kirke med et moderne udtryk af organiske former og et balanceret samspil mellem inde og ude.

Relateret indhold