Digitale værktøjer er effektive, da de minimerer risikoen for fejl, mangler og kollisioner. BIM-modellerne har potentiale til at reducere ressourceforbruget til projektering i byggeriet væsentligt ved at skabe en infrastruktur for udveksling af information på tværs i branchen. Det skriver Spæncom i en pressemeddelelse.
Den digitale udvikling er ikke noget, som kan klares af en enkelt aktør, men afhænger meget af en fælles interesse i at gøre processen mere effektiv ved brug af BIM. Når bygherren stiller krav om 3D-projektering til arkitekten og rådgiveren, opnås et bedre og mere optimeret projekt, og når så entreprenøren og leverandørerne af byggematerialerne også er med på vognen, så er der for alvor tale om en win-win-situation.
Vi får hurtigt et billede af bygningens udformning og elementernes kompleksitet, og dermed bliver optegningsprocessen væsentligt mere effektiv.
Kim Schmeltz BIM-udvikler hos Spæncom
De seneste to år har Spæncom udviklet og implementeret BIM i projektering med henblik på at sætte gang i processen og skabe en gevinst for de samarbejdende parter i byggeriet.
Effektiv projektering
Ved at kunne håndtere de digitale programmer effektiviseres arbejdsprocessen væsentligt, da fyldestgørende digitale modeller gør projekteringen væsentlig mere effektiv. Med digitale modeller skal der ikke optegnes påny, da der kan bygges videre på en allerede opbygget bygningsmodel.
– Implementering af BIM-redskaber, som fx Revit eller Tekla, har en positiv indflydelse på optegningsprocessen og helhedsindtrykket af byggeriet frem for den mere traditionelle 2D-projektering, som branchen har støttet sig op ad førhen, siger Kim Schmeltz, BIM-udvikler hos Spæncom.
Selvom Spæncom er afhængig af et fyldestgørende projektmateriale, kan gevinsten stadig tydeligt ses ved benyttelse af digitale modeller.
– Vi får hurtigt et billede af bygningens udformning og elementernes kompleksitet, og dermed bliver optegningsprocessen væsentligt mere effektiv, siger Kim Schmeltz.
Stor gevinst
Når elementerne bliver modelleret helt ned i detaljer, muliggøres en væsentligt mere effektiv koordinering blandt de projekterende parter, da kollisionskontroller for blandt andet VVS og ventilation nemt kan udføres på tværs af aktørerne og dermed sikre et mere effektivt og tidsbesparende forløb.
– Som elementleverandør opnår vi en stor gevinst i forhold til produktionen, da optegningen i 3D ikke mindst gør forståelsen for elementets udformning og kompleksitet væsentlig mere overskuelig, samtidig med at vi har mulighed for at kontrollere, om armering og indstøbninger i realiteten kan passe ind i elementet, før tegningerne afleveres til produktionen, siger Kim Schmeltz.
Næste skridt er at få 3D-modellerne integreret i produktionen, så tegningerne hentes frem på digitale platforme. Det arbejde er Spæncom langt med og forventer gode resultater deraf.