Økonom: Nybyggeriet ser ud til at gøre comeback

Ejendomspriserne tager fart, og det betyder, at flere boligkøbere vil overveje at bygge nyt i stedet, lyder det fra seniorøkonom i Prognosecentret.
To slørrede mennesker står under en trækonstruktion og taler.
Efter et dybt dyk i byggeaktiviteten er der nu tegn på, at nybyggeriet står over for sin renæssance. Foto: Gettyimages.

Ejendomspriserne er igen i fuld galop med stigende priser for både enfamiliehuse og ejerlejligheder – og særligt enfamiliehusene oplever høje prisstigninger.

Det viser tal over ejendomssalget i 2. kvartal 2024 fra Danmarks Statistik, som Prognosecenteret har analyseret.

Læs også

Mens vi venter på renten: Lavere renter gavner byggeriet – men…

Herfra lyder, at priserne på landsplan er steget med hele 4,5 % i løbet af det sidste år, og ifølge seniorøkonom Lasse Lundqvist, betyder udviklingen ikke kun øget gevinst til boligsælgerne, men den bliver også en vigtig beslutningsfaktor for boligkøbere, der nu står ved en skillevej:

Skal de købe en eksisterende bolig eller tage springet og bygge nyt?

– Når prisen på eksisterende boliger stiger, mindskes forskellen mellem de allerede høje omkostningerne ved nybyggeri og prisen på eksisterende boliger – og pludselig kan nybyggeri blive det mest attraktive valg, forklarer han.

Mest taler for i Region Hovedstaden

Seniorøkonomen fortæller videre, at Region Hovedstaden stikker ud som epicentret for udviklingen:

Her er priserne på enfamiliehuse steget med imponerende 6,9 % sammenlignet med sidste år.

– Region Hovedstaden er med andre ord ikke blot den dyreste region i Danmark – det er også her, hvor mulighederne for nybyggeri glimter mest klart. De tårnhøje priser på eksisterende boliger tvinger boligkøbere til at overveje deres muligheder, siger han og tilføjer:

– Når forskellen mellem at købe brugt og bygge nyt næsten udlignes, hvorfor så ikke bygge noget helt nyt? Det er her, fordelen ved at vælge nybyggeri virkelig træder frem.

Læs også

Nye tal: Produktiviteten i byggeriet bevæger sig i sneglefart

I Prognosecenteret forventer de derfor også, at Region Hovedstaden bliver det sted, hvor nybyggeriet først får sin store comeback:

– Efter et dybt dyk i byggeaktiviteten udløst af både stigende materialepriser og faldende ejendomspriser ser vi nu tydelige tegn på, at nybyggeriet står over for sin renæssance. Og det er især i Hovedstaden, at det økonomiske rationale for nybyggeri står stærkest. Priserne på eksisterende boliger er så høje, at investorer og boligkøbere med rette vil begynde at se mod nye byggeprojekter, siger Lasse Lundqvist.

Relateret indhold