Nu bliver dataarbejdet nemmere for landets bygherrer

Bygherreforeningen lancerer en metode, der skal gøre det lettere og mere tilgængeligt for bygningsejere i kan komme i gang at arbejde systematisk med tilstandsvurderinger i dialog med deres beslutningstagere.
Bygningsejere og rådgivere har tidligere haft egne metoder og forståelser for, hvad en tilstandsvurdering var, og hvad den indeholder, og ofte har opgaven virket alt for uoverskuelig og kompleks at komme i gang med, lyder det fra arkitekt Tore Hvidegaard, som har været konsulent på udviklingen af metoden. Foto: Gettyimages.

Bygherreforeningen lancerer nu en metode, der kan hjælpe bygningsejere med at lave effektive og skalerbare tilstandsvurderinger.

Udviklingen af metoden er støttet af Grundejernes Investeringsfond og bygger videre på den model, der allerede er lavet af Kommunernes Landsforening.

Læs også

Byggeriet hænger i data-bremsen: ”Du er selv eksperten”

– Manglende data, tunge processer og fraværet af fælles operationelle metoder er benspænd, som kan gøre det vanskeligt at komme i gang, siger direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang.

– Derfor har vi bygget videre på KLs model med vejledning til de enkelte bygningsejere, og vi håber på, at det kan gøre det nemmere at komme godt i gang og hurtigt komme til brugbare resultater.

Bygger på best practice

Tore Hvidegaard, der er adm. direktør og arkitekt MAA i 3dbyggeri Danmark, har været konsulent på udviklingen af metoden for Bygherreforeningen.

Han fortæller, at alle bygningsejere og rådgivere tidligere har haft deres egne metoder og forståelser for, hvad en tilstandsvurdering var, og hvad den indeholder, og ofte har opgaven virket alt for uoverskuelig og kompleks at komme i gang med:

– Og når man så er gået i gang, har man ofte har brugt alt for mange ressourcer på at gå bygningerne igennem helt i detaljen, og alligevel ikke har fået den nødvendige værdi ud af projektet. Det har været frustrerende for både bygningsejere og de rådgivere, der har hjulpet til.

Læs også

Byudvikler: ”Data kan give os en mere nuanceret forståelse af livet i vores byrum”

Han tilføjer:

– Med denne metode har vi samlet op på best practice og sat fokus på netop de centrale dele i tilstandsvurderingen, så det bliver overskueligt, og værdien bliver indfriet.

Fokus på bred udbredelse

Henrik L. Bang ser særligt fordele i, at metoden kan anvendes bredt i branchen, og fortæller, at ambitionen i første omgang er at gøre det mere tilgængeligt, for at få så mange som muligt i gang med en begrænset indsats:

– Det skal være nemmere at komme i gang med at arbejde struktureret og kontinuerligt med tilstandsvurderinger, så det bliver mere udbredt. I metoden er der en fælles kerne, og så er der mulighed for at skalere op ift. yderligere data som f.eks. priser, klimaaftryk, mm.

Metoden er nu frit tilgængelig på Bygherreforeningens hjemmeside.

Relateret indhold