Byggeentreprenøren HHM A/S bygger på byggefelt 16 i Carlsberg Byen. Her opføres Heiberg Huse, Bindesbøll Hus og Rahbek Hus, som består af i alt 12 opgange fra tre-seks etager med lejligheder på 58-120 kvadratmeter. Her har projektchef Thomas Høyer Andersen erfaret de mange fordele, der følger med det lokationsbaserede planlægningsprincip. Med lokationsbaseret planlægning sikrer han stabilt flow, optimal udnyttelse af byggepladsen og kvalitetssikkert byggeri. Det afstedkommer først og fremmest et godt arbejdsmiljø.
– Med lokationsbaseret planlægning kan man få en bedre byggeproces og en god proces giver bedre humør på arbejdspladsen. Og når håndværkerne er glade, kan man passe sit arbejde. Så skal jeg ikke gå rundt og være lommepsykolog, siger Thomas Høyer Andersen.
Det oplyses desuden, at lokationsbaseret planlægning realiserer som metode principperne i Lean Construction, hvor der er et stærkt fokus på at strukturere og optimere arbejdet gennem hele byggeprocessen og dermed reducere spild i udførelsen.
Fokus på samarbejde
Godt samarbejde og god kommunikation med håndværkerne er helt essentielt. Og det kan en god tidsplan sikre. På HHMs byggeri i Carlsberg Byen er der over 8000 aktiviteter. Thomas Høyer Andersen fortæller, at man med en traditionel Gantt tidsplan lynhurtigt vil miste overblikket. Det er ikke fordi, at man er dårlig til at planlægge. LBS (location-based scheduling) giver blot langt flere informationer vedrørende aktiviteter, lokationer og afhængigheder, lyder det i pressemeddelelsen.
Det første, Thomas Høyer Andersen gør, er at inddele byggeriet i lokationer i Vico Office værktøjet, Schedule Planner. Derefter opsætter han en procesrækkefølge ved at oprette afhængigheder mellem de forskellige aktiviteter. Tidsplanens inddeling i lokationer giver mulighed for at gå ind og aflæse, om der er områder uden planlagte aktiviteter. Ligeledes kan han aflæse, hvilke aktiviteter, der har en produktionsfaktor, som kan optimeres. Resultatet er en intelligent tidsplan, hvor håndværkerne kommer i gang lynhurtigt efter hinanden uden at blive forstyrret.
Schedule Planner er et modul i projekt- og risikostyringsværktøjet Vico Office. Det kan anvendes separat eller i kombination med 3D-modeller. Med en samlet 3D-model skal man hurtigt og effektiv kunne foretage kollisionskontrol og visualisere byggeriet i 4D (3D + tid) inden byggestart. Ifølge Kristian Birch Pedersen fra specialistvirksomheden Exigo A/S undgår man hermed dyre hovsa-løsninger i udførelsen, som i den grad præger branchen.
Tidsplan er ikke nok
Selvom en god tidsplan er afgørende, er det, ifølge Thomas Høyer Andersen, ikke nok.
– Jeg kan godt sidde at have en idé i den ideelle verden, men når man kommer ud, er der nogle omstændigheder, man må forholde sig til. Derfor bytter man lidt rundt på tingene og aflæser, hvad konsekvensen er, siger han.
Man kan nemlig, som Thomas Høyer Andersen fortæller, ikke bygge på computeren. Der sker hele tiden ting på byggepladsen, som er uforudsigelige. Derfor er god kommunikation og tæt samarbejde med underentreprenørerne helt afgørende. Han implementerer med det samme ændringer i byggeriet i tidsplanen, aflæser konsekvenserne og justerer planen. Det handler nemlig om at holde sporet og lade tidsplanen være et dynamisk redskab, som driver produktionen.
Leverancer er afgørende
Leverancer er en anden afgørende faktor for sunde og intelligente byggeprocesser. Thomas Høyer Andersen fortæller, at man i mange år har snakket om “just in time” leverancer. Men det er ikke optimalt, hvis ikke de leveres der, hvor de skal bruges. Derfor har man inddelt byggepladsen i leverancefelter, hvormed leverandørerne får præcist det adressefelt, de skal levere til.
– Man har en tendens til bare at acceptere tingene, som de er, i stedet for at gøre noget ved det. For eksempel en leverandør, som siger, at han kun kan komme om torsdagen. Det nytter bare ikke, når leverancen skal bruges om mandagen. Man må tage sig af problemet med det samme og sikre en uge i forvejen, at leverancen kommer den dag, den skal bruges, lyder det fra Thomas Høyer Andersen.
Præcis økonomi
En god betalingsplan er ligeledes helt central. Denne skal komme både bygherre og entreprenører til gode.
– Betalingsplaner er normalt et slag på tasken. Nogle gange rammer det, nogle gange er det helt ved siden af. Lad os nu være ærlige omkring det i stedet. Vi skal ikke være bank for hinanden – der skal kun komme de penge ind, der er brug for, siger Thomas Høyer Andersen.
Han indskriver økonomi på de forskellige aktiviteter i tidsplanen og får en graf over budgettet. Derefter udarbejder han i samarbejde med bygherre en betalingsplan. Det giver hver måned en præcis pose penge fra bygherre, som ryger ud til håndværkerne. På den måde får bygherre mulighed for at finansiere mere korrekt.