Akutafdelingen på Slagelse Sygehus under Region Sjælland har haft en patient til behandling for skæreskader efter mødet med en glasdør uden sikkerhedsglas. Patienten var tilredt i en grad, så han måtte undergå kirurgisk sutur med hele 32 sting.
– Det ville aldrig være sket, hvis installationen havde været foretaget korrekt med brug af sikkerhedsglas, men begivenheden viser desværre, at der ude på markedspladsen konkurreres med sikkerheden som indsats, beklager formanden for Glasindustrien i Danmark, direktør Jens Otto Damborg.
Vi har aldrig forstået de undtagelser, som BR har indbygget i forhold til sikkerhedsglas i boliger, hvor det hedder, at kun ‘specielle forhold’ kan berettige sikkerhedsglas. For hvilke forhold er det?
Jens Otto Damborg direktør i Glasindustrien
Glasindustrien påpeger, at danskerne i årevis været unødigt udsat for at skære sig på bygningsglas i boliger, fordi Bygningsreglementet har været for lempeligt med at stille krav om hærdet eller lamineret glas.
Men det ændres i det kommende BR15 efter pres fra Glasindustrien og sundhedsfaglige eksperter. En af dem er formanden for Ulykkesanalyse Gruppen, tilknyttet Odense Universitets Hospital, overlæge Jens Lauritsen, hvis data danner afsæt for den konklusion, at 1400 i hele landet hvert år kommer til skade ved at skære sig på glas.
Ifølge organisationen belaster skaderne de i forvejen pressede hospitaler med direkte udgifter for kr. 5-7 mil. om året og har afledte omkostninger til sygedage, supplerende behandling og medicinomkostninger m.v. Dertil kommer patienternes svie og smerte.
– Et ønske om national registrering kom ikke med i Sundhedslovens aktuelle tekst, konstaterer Jens Lauritsen.
Specielle forhold undrer
Dansker Regioner med ansvar for driften af hospitalerne har afvist de gode intentioner.
– Vi ønsker bare at holde fokus på diagnostik og behandling, sagde Danske Regioners formand for sundhedsudvalget, Ulla Astman (S) tidligere på året.
Men i det kommende Bygningsreglement 2015, der træder i kraft 1. januar, arbejder Trafik – og Byggestyrelsen nu på skærpelser og præciseringer for at fremme anvendelsen af sikkerhedsglas, ikke mindst i boliger.
– Vi har aldrig forstået de undtagelser, som BR har indbygget i forhold til sikkerhedsglas i boliger, hvor det hedder, at kun ‘specielle forhold’ kan berettige sikkerhedsglas. For hvilke forhold er det, spørger Jens Otto Damborg.
Arkitekt og afdelingsleder i Trafik- og Byggestyrelsen, Carsten Graversen understreger behovet for at skabe klarhed på området.
– Vi har ingen interesse i at medvirke til regler, der ikke er klare og, som kan medføre, at sundhed og sikkerhed i dansk byggeri tilsidesættes, siger han.
I samarbejde med bl.a. Glasindustrien arbejder Trafik – og Byggestyrelsen nu på en ny information med regler for at foreskrive sikkerhedsglas. Informationen får et særligt afsnit om boliger. Den ventes klar 1. juli 2016.