DGNB-Villa i Kolding
- Det DGNB Villa-certificerede hus er tegnet og opført af Menzer & Kristensen som inspirationshus. Det ligger på Hørvænget 23 i Kolding og kan besøges hver søndag fra 13-16.
- Huset er certificeret med en samlet score på 61,2 ud af 100.
- Huset scorer blandt andet højt på:
- – Brugen af sunde materialer indvendigt
- – Levetid på facader og vinduer
- – Transport af tunge materialer
- De 12 kriterier, som indgår i DGNB Villa:
- – Livscyklusvurdering (miljø)
- – Sunde materialer (miljø)
- – Ressourcer (miljø)
- – Biodiversitet (miljø)
- – Driftseffektivitet (økonomi)
- – Tilpasningsevne (økonomi)
- – Robusthed (økonomi)
- – Luft (social)
- – Lyd (social)
- – Lys (social)
- – Arkitektur og funktionalitet (social)
- – Design for alle (social)
Det første nybyggeri af et DGNB Villa-certificeret enfamiliehus i Danmark er nu officielt certificeret.
Arkitekt- og byggefirmaet Menzer & Kristensen, en del af Milton Huse-koncernen, har opført huset i Kolding og har opnået systemgodkendelse som de første i branchen i 2022.
– Det her har vi arbejdet på længe, så det er et kæmpe skulderklap, at vi kan præsentere det første certificerede hus, siger Søren Egelind Hovedskov, der er ansvarlig for bæredygtighed, DGNB og KS i Milton Huse og Menzer & Kristensen.
Han mener, at certificeringen forhåbentlig kan være med til at gøre DGNB Villa mere håndgribeligt for vores kunder og skubbe til efterspørgslen efter ansvarligt nybyggeri.
“Bare er et spørgsmål om tid, før det for alvor slår igennem”
– I vores B2B-forretning, hvor de store ejendomsinvestorer er vant til at skulle se mange år ud i fremtiden, har DGNB længe være et krav. Vi er overbevist om, at det bare er et spørgsmål om tid, før det for alvor slår igennem på enfamiliehuse.
DGNB Villa vurderer nybyggede enfamiliehuse ud fra 12 kriterier fordelt på miljømæssig-, økonomisk- og social bæredygtighed, der munder ud i en samlet score, og på alle tre områder skal huset leve op til en række krav.
– Med DGNB Villa får du et utrolig gennemarbejdet hus, hvor der er taget stilling til alt, og det hele er dokumenteret ud i yderste leverandørled, så vi for eksempel ved præcis, hvilken kvalitet malingen har, og hvor langt murstenene er fragtet. Det er også et kvalitetsstempel, idet alt er gransket og valideret af en uvildig tredjepart, nemlig Rådet for Bæredygtigt Byggeri, siger Søren Egelind Hovedskov.
Huset i Kolding er en arkitekttegnet villa i ét plan med varmepumpe og scorer point på brugen af sunde materialer med miljømærkning (f.eks. Svanemærket) og store udhæng, der beskytter mod overophedning og forlænger levetiden på facaden.
Derudover har alle rum naturligt lysindfald, og ovenlysvinduer tillader naturlig ventilation.
Tilgængeligheden er der også tænkt over, og de bærende bygningsdele er transporteret under 500 km fra produktionsstedet.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Det er Rådet for Bæredygtigt Byggeri som administrerer og udvikler certificeringen DGNB i Danmark.
– Hvert år bliver der bygget rigtig mange nye enfamiliehuse, derfor har det længe været et mål for os at kunne skabe en ramme for bæredygtighedstiltag for denne skala. Det har vi nu gjort med DGNB Villa, og vi er stolte over, at vi allerede har fået mange tilmeldinger til certificeringen, siger Frederik Waitz Søborg, vicedirektør hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
– Det ser jeg som et tegn på, at denne del af branchen og i sidste ende boligejerne er bevidst om at tage mere bæredygtige valg ifm. et bygge- og/eller renoveringsprojekt.