For få faglærte øger risiko for gør-det-selv-bølge

Undersøgelse viser, at hver tredje boligejer, som har søgt efter en håndværker sidste år, har haft svært ved at finde én. Udfordringen er særlig stor i hovedstadsområdet og på resten af Sjælland.
Selvom byggeaktiviteten er faldet siden corona-pandemien, er manglen på kvalificerede håndværkere stadig så stor, at flere boligejere selv går i gang. Foto: Gettyimages.
Selvom byggeaktiviteten er faldet siden corona-pandemien, er manglen på kvalificerede håndværkere stadig så stor, at flere boligejere selv går i gang. Foto: Gettyimages.

Manglen på håndværkere spidser til:

Tidligere har prognoser fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd påpeget, at der om blot seks år formentligt vil mangle 99.000 faglærte.

Nu viser en undersøgelse, Voxmeter har udført for gulvvirksomheden Timberman, at hver tredje boligejer, som har søgt efter en håndværker sidste år, har haft udfordringer med at finde kvalificerede en af slagsen til et boligprojekt.

Læs også: Højere krav til gymnasiet: Så mange elever kan blive faglærte i stedet

– Det er som sådan ikke noget nyt, at der mangler håndværkere – sådan har det været i flere år, og især under og umiddelbart efter corona-pandemien mærkede vi selv, hvordan flere projekter blev udskudt som følge deraf, siger adm. direktør i Timberman, Mogens Fisker.

– Interessant er det dog, at selvom den voldsomme byggeaktivitet er stilnet af, så har boligejerne stadig haft svært ved at få fat på kvalificerede håndværkere til deres projekter. Og de udfordringer bliver blot mere udtalte i fremtiden, hvis prognoserne holder stik.

Værst i hovedstaden

Udfordringerne er mest udbredt i hovedstaden og på resten af Sjælland, hvor det har vist sig svært for henholdsvis 44 % og 40 % af boligejerne at finde en håndværker.

Læs også: Ny analyse: Jo større virksomheden er, jo færre lærlinge har den

Mogens Fisker peger på flere årsager til de geografiske forskelle:

– Der er bl.a. flere større infrastrukturprojekter og byggerier på Sjælland, som efterlader en mindre arbejdskraft til andre projekter såsom private bolig- og renoveringsprojekter, ligesom udviklingen i andelen af faglærte naturligvis også har betydning, påpeger han.

2 ud af 3 vil gøre det selv

Og udfordringerne med at finde kvalificerede håndværkere kan få flere boligejere til selv at gribe værktøjet:

Undersøgelsen viser nemlig, at omkring to ud af tre boligejer, som vil sætte gang i et boligprojekt, ønsker at gøre det selv:

– I årene efter pandemien så vi både mangel på materialer og arbejdskraft i byggeriet, og det har formentlig fået flere til at kaste sig ud i gør-det-selv-projekterne. Det er samtidig en måde at holde udgifterne nede, når det som nu er dyrt at finansiere renoveringsprojekter som følge af de høje renter, mens det også er blevet nemt at gøre ting selv såsom at montere et gulv med kliksystem, lyder begrundelsen fra Mogens Fisker.

Læs også: Ny certificering skal gøre det lettere at være entreprenør

Voxmeters undersøgelse er gennemført blandt 2.000 repræsentative boligejere og andelshavere.

Relateret indhold