Første spadestik: Forvandler lukket fængsel til åben bydel

Udviklingen af den nye Albertslund-bydel Vridsløse er ved en ny milepæl. Byggeriet sættes i gang, så de første beboere kan flytte ind i 2026.
Åben græsplane med mennesker på, foran den gamle fængselsbygning.
Det ikoniske Vridsløselille Statsfængsel omdøbes til Porten efter den grønne port, som Egon Olsen kender så godt. Nu er byggeriet af områdets nye boliger sat i gang. Visualisering: Cobe

Det 160 år gamle Vridsløselille Statsfængsel i Albertslund bliver i de kommende år centrum for udviklingen af en helt ny, mangfoldig og samlende bydel med en gennemgribende grøn profil. Den nye bydel har fået navnet Vridsløse.

Bag udviklingen af den 160.000 kvadratmeter store fængselsgrund står entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, arbejdsmarkedspensionskassen PKA og statens ejendomsselskab Freja Ejendomme.

Starten på opførelsen er netop blevet markeret med første spadestik, og en lang og grundig forberedelsesproces er nu fortid. De første boliger ventes at stå klar til indflytning i 2026.

Læs også

Samarbejde med pensionskasser sikrer A. Enggaard en robust ordrebog

Det er et rådgiverteam bestående af Cobe, WSP, Rambøll, Cowi og Niras, der har udarbejdet masterplanen for den nye bydel. Masterplanen beskriver rammerne og de ambitiøse visioner for udviklingen af Vridsløse.

Ejendomsdirektør i PKA, Nikolaj Stampe, siger:

I Karrekvarteret opføres etageboliger med mulighed for at komme hinanden ved mellem bygningerne. Visualisering: Cobe

– Vridsløse bliver en bydel med et fællesskab, der både kommer til udtryk i det nære naboskab mellem områdets beboere og i større skala for hele kommunen. Målet er, at Vridsløse bliver der, hvor man har lyst til at mødes, uanset om man bor i bydelen, eller om man kommer fra andre dele af Albertslund og omegn.

Puster nyt liv i de gamle bygninger

Store dele af det gamle fængselskompleks – herunder f.eks. hovedbygningen med den ikoniske grønne port, inspektørboligen, kirken samt størstedelen af grundens øvrige bygninger – bliver kernen i det nye område. Projektudviklingschef i A. Enggaard, Morten Løgsted, fortæller:  

Læs også

Skybrudssikrer Harrestrup Å for 200 mio. kr.

– Vi har allerede gennem de seneste par år arbejdet målrettet med at puste nyt liv i flere af de gamle bygninger, og vi glæder os til, at vi nu også kan begynde at tilføre bydelen sit nye islæt i form af spændende nye kvarterer med boliger, fællesfaciliteter, grønne samlingspunkter og erhvervslokaler.

Seks kvarterer med hvert sit særpræg

Udviklingen sker etapevis over den kommende årrække, og bydelen vil bestå af i alt seks forskellige kvarterer med hvert sit særpræg, som dermed vil henvende sig til mennesker, der er forskellige steder i deres liv. Der vil både være boliger til ældre, unge og ikke mindst til børnefamilier.

Det er ikke bare den gamle fængselsbygning i midten af den nye bydel, der skal udvikles. Der tilføjes også lang række varierede kvarterer på det 160.000 kvadratmeter store område. Illustration: Cobe

– Der er tale om en helt særlig grund og nogle unikke bygninger, der indtager en central del af fortællingen om Albertslund, og jeg glæder mig over, at vi nu kan føre historien videre i form af en helt ny bydel, der vil komme hele Albertslund til gavn, siger borgmester Steen Christiansen fra Albertslund Kommune.

Den nye bydel skal bindes sammen af grønne og rekreative områder præget af både ny og bevaret natur.

Relateret indhold