Fem nominerede i spil til prisen for årets skolebyggeri

Man kan stemme på sin favorit til og med 6. august.
Midtbyens Gymnasium i Viborg er en af de nominerede til Årets Skolebyggeri. Foto: Nohrcon.
Midtbyens Gymnasium i Viborg er en af de nominerede til Årets Skolebyggeri. Foto: Nohrcon.

Og de nominerede er:

  • DTU 130 i Kgs. Lyngby
  • Erlev skole i Haderslev
  • Friluftsskolen i København S
  • Midtbyens Gymnasium i Viborg
  • Professionshøjskolen Absalon i Slagelse

Bevægelse, byudvikling og bæredygtighed.

Med de tre B’er in mente har Nohrcons fagjury fundet fem gode bud på en vinder af 9. udgave af konkurrencen: Årets Skolebyggeri.

Det er vigtigt, hvis man skal løfte skolebyggeriet, at se, hvad folk vægter lokalt.

.Jesper N. Kjærsig, Nohrcon

I år står dysten mellem så forskellige projekter som et klimavenligt betonuniversitet, en bæredygtig træskole, en fredet helhedsrenoveret specialskole, et gymnasium integreret i midtbyen og et campusbyggeri, der samler flere uddannelser og lokalmiljøet.

– Vi ønsker at gøre opmærksom på, hvad der er godt skolebyggeri. Det er ikke nok, at bygningen bare fremstår æstetisk smuk eller er bæredygtig eller er brugervenlig. Årets Skolebyggeri skal udmærke sig på alle parametre, og det mener vi, at de nominerede formår – alle som én, siger Jesper N. Kjærsig, administrerende direktør i Nohrcon.

Vigtigt med besyv

Direktøren pointerer, at konkurrencen afstedkommer mere end bare hæder til entreprenør, arkitekt og bygherre.

Årets Skolebyggeri formår nemlig også at inddrage alle aftagerne af byggeriet, lyder det. Det er trods alt dem, som skal leve med byggerierne i nærområdet, hvorfor det er godt med en evaluering, forklarer Jesper N. Kjærsig.

– Når vi finder en vinder, tæller fagjuryens indspark 15 procent af den samlede vurdering, mens lokale borgere og byggeri-entusiasters bud tæller 85 procent. Det er vigtigt, hvis man skal løfte skolebyggeriet, at se, hvad folk vægter lokalt, når det kommer til byggeri. Det mener jeg, kommuner, arkitekter og entreprenører kan lære af på kommende projekter, siger direktøren og uddyber:

– Sidste år var jeg med til fejringen af vinder-byggeriet Lindbjergskolen i Hammerum nær Herning, hvor både forældre, medarbejdere og elever fortalte, hvor godt de synes om det nye byggeri. Dermed fik bygherre og entreprenør en unik mulighed for helt jordnær respons, siger han.

Gå efter hele paletten

Blandt årets nominerede projekter, som ellers er af vidt forskellig karakter, har det været ambitionen fra Nohrcons side, at de skulle bidrage positivt til byudviklingen generelt.

Eksempelvis ved at være logistisk bindeled til nye bydele, ved at samle byens borgere i nye, spændende udemiljøer eller via bevægelsesstier til børnene i stil med det røde ‘bevægelsesloop’, som sidste års vinder, Lindbjergskolen i Hammerum, gjorde landskendt.

Og vil man deltage i topstriden på skolebygge-fronten, er der grund til at se hollistisk på sit projekt.

– De byggerier, som rækker ud til nærmiljøet, og hvor der er tænkt i brugerinddragelse, vækker mere begejstring og får dermed flere stemmer i konkurrencen. Det der er pænt, men måske mindre brugbart, får færre stemmer, siger Jesper N. Kjærsig.

Den offentlige afstemning lukker 6. august, og vinderen afsløres 12. august. Man kan afgive sin stemme på Nohrcons hjemmeside.

Relateret indhold