EPS-beton giver ingen problemer ved korrekt anvendelse

Problemer med EPS-beton skyldes forkert anvendelse eller forkert udførelse, og derfor bør entreprenør vælge underleverandører med den rette ekspertise, dokumentation og kvalitetskontrol.
EPS-beton er bedre end sit rygte, hvis man anvender det korrekt. Sådan lyder det fra undergulvsleverandøren Uniplan Danmark, der flittigt anvender betontypen. Foto: Uniplan Danmark.
EPS-beton er bedre end sit rygte, hvis man anvender det korrekt. Sådan lyder det fra undergulvsleverandøren Uniplan Danmark, der flittigt anvender betontypen. Foto: Uniplan Danmark.

De seneste måneders debat om EPS-beton har betydet en del spørgsmål fra kunderne til salgsafdelingen hos Uniplan Danmark. Herfra har svaret lydt, at problemerne ikke skyldes EPS-beton som produkt, men udelukkende forkert anvendelse og forkert udførelse. Det beretter Uniplan Danmark i en pressemeddelelse.

– Det har været en positiv mulighed for at forklare vores kunder, hvad der er op og ned i debatten, hvor der både har været mange misforståelser, men også eksempler der med rette kan give anledning til bekymring. De værste eksempler i medierne skyldes enten forkert anvendelse af EPS-beton – blandt andet som opfyldning af en betonskakt – eller fejl i udførelsen, hvor udlægningen ikke har været beskyttet mod regn, fortæller Christina Wedel Priisholm, der er salgsansvarlig hos Uniplan Danmark.

Teknologisk Institut er med på sidelinjen

Ovenpå debatten har Byg-Erfa fået Teknologisk Institut til at udarbejde et erfaringsblad om EPS-beton, der også forholder sig til eventuelle sætningsskader. Skaderne opstår blandt andet på grund af for lidt tilsat cement/bindemiddel, forkert fugtindhold, for korte blandetider, og fordi tykkelsen på afretningslaget ikke er rigtig.

– Vi har hele tiden haft Teknologisk Institut på sidelinjen, blandt andet i forhold til best practice og til recepten på vores EPS-beton. På byggepladsen blander vi i vores egne siloer, hvor der er fuld kontrol over dosering og vandindhold, og hvor blandetiden styres af en timer. Undergulvet udlægges af vores egne folk, der har både erfaring, ekspertise og viden i forhold til EPS-beton, og som ved hvilke udfordringer, muligheder og begrænsninger der er ved udførelsen og anvendelsen af EPS-beton, siger Thomas Juul, der er administrerende direktør hos undergulvsleverandøren.

EPS-beton er ikke nyt og uprøvet

En af de største misforståelser har været, at EPS-beton er et nyt og udokumenteret materiale.

– Teknologisk Institut har fulgt anvendelsen af EPS-beton i undergulve siden 1996, og hos Uniplan Danmark har vi alene de sidste fire år udlagt mere end 1.500.000 kvadratmeter EPS-beton uden problemer. EPS-beton har en produktstand som er beskrevet i DS16025-1 fra 2003, som vi naturligvis følger nøje, ligesom vores undergulve altid efterprøves for styrke efter udlægning. Rigtigt anvendt og udført er EPS-beton et materiale med store fordele, særligt i opbygningen og isoleringen af undergulve i etageadskillelser, siger Thomas Juul fra Uniplan Danmark.

Vælg ekspertise frem for pris

Det overrasker ikke hos Uniplan Danmark, at der i branchen opleves en stigning i skader ved brug af EPS-beton, men det skyldes konkurrencen og ikke produktet.

– I et vækstmarked vil der altid være nye aktører, der vil prøve at være med. Vi har da også oplevet kunder, der lige vil prøve et billigere alternativ, men heldigvis vender de fleste tilbage igen. I det lange løb er det billigere at satse på ekspertise frem for pris, når det drejer sig om et nicheområde som vores. Den diskussion er blevet lettere ovenpå den nylige debat, siger Christina Wedel Priisholm, salgsansvarlig ved Uniplan Danmark.

Relateret indhold