Enige om regningen: Aarsleff kan lægge nyt museum godt bag sig

Vejdirektoratet modtog det nye naturhistoriske museum i København i maj. Nu er bygherren blevet enig med hovedentreprenøren om de sidste økonomiske mellemværender.
Luft foto af de gamle bygninger omkring naturhistorisk museum i København. I midten af den ene næsten firlængede gård ses den store oceansal, der kigger som et øje ud i rummet
Det nye Statens Naturhistoriske Museum er nærmest bygget ind i Botanisk Have. Bemærk den ca. 16 meter brede, 50 meter lange og 23 meter høje Oceansal øverst i billedet. Arkivfoto: Aarsleff

Det var en glædens dag, da hovedentreprenøren Per Aarsleff i maj kunne aflevere det nye Statens Naturhistoriske Museum til bygherren Vejdirektoratet – efter fem års arbejde.

I juli overdrog Vejdirektoratet så den nye museumsskal til Københavns Universitet. Herfra forventes at gå to år, før museet er klar til at modtage de første besøgende.

Nu har Vejdirektoratet og Aarsleff så indgået aftale om slutregningen for entreprisen. Hovedentreprenøren rejste undervejs i byggeriet ekstrakrav, og disse er der nu landet en aftale om, så slutregningen er afklaret. Aftalen, der er fortrolig, er netop blevet underskrevet.

Afdelingsdirektør hos Aarsleff, Benny Munck, siger:

Et rum holdt i beton med et skråtstillet ovenlysvindue og akustikplader i loftet. Rummet bølger sig af sted, Der er ingenting i det aflange rum ud over et par søjler og et gelænder ude til højre
De underjordiske etager er nyopført. Her skal være udstillingsrum. Foto: Aarsleff

– Hvor der er vilje, er der vej. Det er nok ingen hemmelighed, at der med så stort og komplekst et byggeprojekt kan opstå uenigheder. Heldigvis har begge parter haft viljen til at finde løsninger, derfor er det også glædeligt, at vi er lykkedes med at få enderne til at nå sammen.

Kompliceret med mange udfordringer

Det nye museum er et 30.000 kvm stort og ret fantastisk byggeri. De seneste fem år er ca. 15.000 eksisterende kvm blevet renoveret, mens der er etableret nye underjordiske udstillingsrum og en synlig udstillingssal. Arealerne fordeler sig på ca. 14.000 kvm publikumsareal, 6000 kvm magasinarealer og 10.000 kvm forskningsarealer, viser et opslag i Byggefaktas SMART-database, der indsamler data for bygge- og anlægsprojekter i Danmark.

Læs mere om museet her:

Læs også

Hvalskeletter, sommerfugle og mineraler: Nyt naturhistorisk museum står færdigt

Selvom det har været et stort prestigeprojekt for alle involverede, har det også været kompliceret med mange udfordringer.

– Det er meget glædeligt, at vi har indgået et forlig på slutregningen, og den holder sig inden for budgettet. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Per Aarsleff omkring færdiggørelse og afvikling af mangler, så der var vilje på begge sider til at nå en aftale. Og det lykkedes, siger Hanne Alrø, projektchef i Vejdirektoratet.

Læs også

Vikingerne kommer – nu måske også til Aarhus

Lundgaard & Tranberg Arkitekter har sammen med EKJ Rådgivende Ingeniører været totalrådigiver på projektet.

Det nye Statens Naturhistoriske Museum er finansieret af Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Det Obelske Familiefond samt Københavns Universitet og staten.

SMARTs researchteam anslog ved projektets afslutning budgettet til 1,2 mia. kr.

Relateret indhold