Efter værste konkursår: Vinden er ved at vende i byggeriet

Byggebranchen er stadig presset efter et udfordrende 2023. Men nu ser antallet af konkurser ud til at falde stille og roligt. Andre brancher har det dog tiltagende svært, viser nye tal.
Et byggeri i 3-4 etager bag hegn og stillads. I forgrunden en stor vandpyt hvor vanddråberne stadig rammer
Der er stadig mange udfordringer i byggebranchen, men både antallet af konkurser og skadeudbetalinger på grund af konkurser er faldende, viser nye tal. Foto: Louise S. Strøbech

Antallet af konkurser spredt over alle brancher er stabilt højt i forhold til 2023, der generelt var et ekstremt svært år at drive forretning i. I bygge- og anlægsbranchen er tallene dog for nedadgående. Det viser de nyeste konkurstal fra Danmarks Statistik, der dækker over juli.

Seniorøkonom i Prognosecentret, Lasse Lundqvist, følger både de økonomiske mikro- og makrotendenser og holder i særdeleshed øje med bygge- og anlægsbranchen. Han siger:

Det glidende gennemsnit for antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen (rød graf) viser, at der er luft på vej til branchen, der var max presset i 2023. Kilde: Prognosecentret

– Antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen er faldende efter i lang tid at have ligget på et historisk højt niveau. Siden starten af året har tendensen målt over de foregående seks måneder været faldende. Det er positivt i en hårdt prøvet branche, hvor niveauet stadig ligger langt over normalen. Byggeaktiviteten i 2024 ligger desværre også lavere end i 2023, der var det værste konkursår nogensinde.

Færre bliver pludseligt udfordret

Adm. direktør i kreditforsikringsselskabet Atradius Danmark, Jesper Daugaard Faurby, ser samme tendens til, at der er kommet en smule mere ro på sektoren.

Læs også

Byggeriet er tilbage på sporet: 2024 kan blive rekordår  

– Byggebranchen fylder stadig meget i konkursstatistikkerne. Men vi har de sidste tre måneder oplevet en faldende tilgang i indmeldinger om byggevirksomheder, der ikke betaler deres regninger og færre skadeudbetalinger på grund af konkurser. Generelt registrerer vi også i en mindre grad, at virksomhederne pludselig bliver udfordret. Mange er presset på indtjeningen, men vi ser ikke de samme chok i f.eks. prisændringer som tidligere, siger han.  

Branchen kæmper stadig

Det er bl.a. følger efter pandemien, forsyningsproblemer og voldsomt stigende samt turbulente materialepriser, der har gjort ondt på bygge- og anlægsbranchen det seneste år. Derudover har en høj rente betydet, at nybyggeriet er faldet pladask.

Læs også

Analyse: De gode tider er forbi for typehusproducenter

– Den høje rente betyder også, at branchen stadig kæmper med rekordhøje renteudgifter på grund af den store gældsbyrde, branchen bærer rundt på i kølvandet på pandemien, siger Lasse Lundqvist fra Prognosecentret.

Mens det altså på flere fronter ser en smule bedre ud i byggebranchen i forhold til 2023, ser Atradius bekymrende udviklinger indenfor konkurser i andre brancher. Bl.a. tekstilbranchen, møbelbranchen, biogas/varmepumper, blandt robotvirksomheder samt i vind- og maskinindustrien har det svært. 

Relateret indhold