Dansk Byggeri bakker op om vildt ø-projekt

Dansk Byggeri kalder regeringens nye ø-projekt for en "spændende vision."
Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Regeringen, DF, Socialdemokratiet og Hvidovre Kommune har slået pjalterne sammen og løftet sløret for et anlægsprojekt, der stryger direkte ind i top fem over de største anlægsprojekter i de kommende år.

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, kalder projektet for en spændende vision, hvor han særligt ligger vægt på, at det er bredt forankret politisk – både lokalt i Hvidovre, blandt omegnskommunerne og i Folketinget.

Projektet fortjener et skulderklap. Når politikere tænker langt, bliver de ofte beskyldt for at have for luftige idéer. Når de laver noget nu og her, bliver de beskyldt for ikke at kunne se længere end til næste valg.

Bo Sandberg, cheføkonom i Dagens Byggeri.

– Det er et meget stort projekt. Det er i hvert fald i top 3 eller 5 over anlægsprojekter i de følgende år, siger Bo Sandberg.

Hverken Dansk eller Dagens Byggeri kender dog tallene bag projektet endnu. Først i eftermiddag løftes sløret for de tekniske aspekter i sagen.

Infrastruktur skal følge med

Der er dog et aber dabei, som der skal tages hensyn til: Infrastrukturen.

– Det er vigtigt, at infrastrukturen er på plads. Det bliver nødvendigt med både veje og stationsnærhed, hvis Avedøre Holme skal blive et attraktivt sted at lægge sin virksomhed, siger Bo Sandberg.

En løsning på det kan dog allerede være på vej. I Finanslovsaftalen mellem DF og Regeringen blev det nemlig slået fast, at Danmark skal have en langsigtet infrastrukturplan.

Hvis de skal nå det før valget, så skal de til at i gang.

Fylder et tomrum

Projektet kan ifølge cheføkonomen være med til at fylde det tomrum, som anlægsbranchen kommer til at opleve de næste par år som følge af store projekters afslutning.

– Superhospitalerne topper i 2019 og ’20, og i efteråret kom der en rapport fra Cowi med flere, der viste at antallet af arbejdspladser på de store projekter ville falde fra 10.000 til 4.000. Her kan denne slags projekter være med til at fylde lidt ud, siger Bo Sandberg.

Det vigtigste for Bo Sandberg er dog de perspektiver, der er i projektet for almenvellet. Arbejdspladser kan måske tiltrækkes fra hele Øresundsområdet, ligesom den planlagte flytning af energiværket Lynetten kan skabe noget mere spillerum inde omkring Refshaleøen.

Relateret indhold