Ved en aktion på 49 byggepladser i sidste uge afgav Arbejdstilsynet 144 strakspåbud og forbud. Kun 14 af byggepladserne havde så meget styr på sikkerheden, at de ikke fik nogen reaktioner ved besøget.
Ikke overraskende er arbejdsmiljøkonsulent Flemming Hansen fra 3F’s byggegruppe stærkt utilfreds med resultatet og siger til Dagens Byggeri, at “det virker skræmmende med 149 straksforbud på bare 49 byggepladser”. Han fortsætter:
– At der på en tredjedel af pladserne ikke er nogen påbud overhovedet viser, at nogen har fattet, hvad det drejer sig om og kan styre det. Men andre halter bagefter, og det er svært at pege fingre på en enkelt årsag. Men vi ved, at det går bedst, når dem, der har styr på beslutningerne, ser frem fra starten.
Sikkerhed under huden
Han understreger, at ansvaret for sikkerheden på en byggeplads begynder hos bygherren, der skal sikre de nødvendige økonomiske midler og prioriteringer omkring arbejdsmiljøet:
– Og så skal de projekterende have sikkerheden inde under huden, når de begynder planlægningen af byggeriet. I sidste ende ligger ansvaret i forhold til de ansatte hos entreprenørerne. En stor del af de tilskadekomne kommer fra udlandet, og det kan skyldes flere naturlige årsager. Dels at de ikke har samme kultur og opdragelse for arbejdsmiljø, og standarderne er lavere i de lande, de kommer fra. Dels kan det være svært at kommunikere med dem, og de kan være under pres fra deres arbejdsgivere, siger Flemming Hansen, der advarer mod yderligere besparelser på Arbejdstilsynet:
– Det får nemt de svagere karakterer til at se lettere på sikkerheden, mener han.
Jagter den sidste gummistøvle
Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, understreger, at der ikke er tale om egentlige ulykker i forbindelse med den pågældende aktion, men at Arbejdstilsynet har set efter fejl og fundet ud af, hvor det eventuelt kan gå galt:
– Ved den slags besøg jagter de “den sidste gummistøvle” på byggepladsen. De gør ikke det, som, vi ved, virker, nemlig at gå efter de projekterende og bygherrerne. De har også et ansvar, og det “høster” en tredjedel af ulykkerne på byggepladserne. Er byggepladserne ikke planlagt ordentligt fra begyndelsen, er der ikke plads til en ordentlig adgangsvej til at komme frem med en maskine, der kan hjælpe med at løfte gipspladerne. Der er heller er ikke plads til opsætning af rullestillads. Er det ikke tænkt ind fra begyndelsen, er det svært at rette op på for den enkelte håndværker, siger Mette Møller Nielsen til Dagens Byggeri.
Lykkeridderne
Hun siger også, at det i sidste ende er op til den enkelte håndværker at sige fra og slå fast, at en opgave ikke kan udføres under de givne forhold:
– Det er en kultur, der skal gøres noget ved i byggebranchen. Et andet problem er de udenlandske håndværkere. Der er to typer af udenlandske firmaer. Der er dem, der gerne vil overholde spillereglerne og melder sig ind i en arbejdsgiverforening. De sætter sig ind i reglerne, måske efter nogle startvanskeligheder. Den anden type virksomheder er lykkeridderne, der kører rundt på villavejene. De laver opgaverne hurtigt og tager hurtigt af sted igen. Dem er der ingen dansk virksomhed, der kan konkurrere imod. De ser gennem alle sikkerhedsregler, siger Mette Møller Nielsen, som peger på, at der fra Dansk Byggeris side i samarbejde med 3F gennem en årrække er gjort en stor indsats for at forbedre sikkerheden på byggepladserne.
Ikke overrasket
Formanden for Folketingets Transport- og Bygningsudvalg, Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokratiet, siger til Dagens Byggeri, at det ikke kommer bag på ham, at der er mange fejl. Han er selv tømrer og henviser til sine mange år på byggepladserne:
– Hver eneste gang, Arbejdstilsynet har været ude, konstateres der fejl på byggepladserne. Det er også sket denne gang. Det bekræfter bare, at der ikke kan skæres ned på indsatsen fra Arbejdstilsynets side. Det er nødvendigt at holde et vågent øje med, hvad der sker derude. Skal der ske forbedringer, kræver det både en øget indsats fra Arbejdstilsynet og dem, der går ude på byggepladserne. Bygherrer, arbejdsgivere og arbejdstagere skal gå sammen om opgaven. At der kan være mange udlændinge på byggepladserne, ændrer ikke ved, at bygherrerne har et formidabelt ansvar for, at tingene foregår på den rigtige måde, siger Lennart Damsbo-Andersen.
Han vil på baggrund af den seneste byggepladsaktion tage sagen op i den politiske forligskreds bag Arbejdsmiljøloven.