Der er godt gang i byggeriet i Aalborg Kommune, hvor der disse år er opført eller opføres flere både store, omfattende og dyre projekter. Her kan bl.a. nævnes det nye boligkvarter Stigsborg, hvor de første boliger blev påbegyndt opført i 2017. I december 2023 igangsatte totalentreprenøren A. Enggaard første etape på byggeriet af 140 boliger på i alt ca. 11.900 kvm samt 1.500 kvm erhverv i stueetagen. Alt dette til et samlet budget på 210 mio. kr.
I 2024 blev anden del af Stigsparken anlagt for 16 mio. kr., og til april sætter totalentreprenør Arne Andersen Vrå gang i et nyt plejehjem med 75 boliger og 56 almene boliger i bydelen. Budget: 290 mio. kr. Tredje og fjerde del af Stigsparken venter i 2025 og 2026, mens der forventes at blive opført ca. 90 boliger, to dagligvarebutikker samt erhverv i 2026.

Børne- og ungeunivers bliver den store dynamo i Aalborgs mest interessante byudviklingsprojekt
Disse projekter følger en række boligprojekter, erhvervsbyggeri, Stigsparken og ikke mindst det nye børne- og ungeunivers, Huset Stigsborg, der forventes at kunne tage imod 1.000 skoleelever, 100 børnehavebørn og 60 vuggestuebørn til august. Til den tid vil der være opført 16.000 kvm til et anslået budget på 396 mio. kr. Det viser et opslag i Byggefaktas SMART-database over bygge- og anlægsprojekter i Norden.
Dertil kommer det én mia. kr. dyre havvandsvarmepumpeanlæg. Det kan du læse mere om her.
Voldsomt tryk på sagsbehandlerne
De mange ønsker om at opføre snart det ene og snart det andet byggeri i kommunen betyder, at der i både 2023 og 2024 har været travlt i forvaltningens By og Land. Her modtog man 6.215 byggesager i 2024 og 6.212 året før.

Næste fase af ny limfjordsforbindelse kan gå i gang. Cowi valgt som rådgiver
Det betyder, at der er et voldsomt tryk på sagsbehandlerne i afdelingen. Lokalpolitikerne har derfor givet en tillægsbevilling på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Heraf 5 mio. årligt til selve byggesagsbehandling, så sagsbehandlingstiden på bl.a. byggesager kan sættes ned.
Bevillingen skal blandt andet også gå til at styrke koordineringen af større projekter og til at håndtere afledte konsekvenser af ny lovgivning. Myndighedschef Mette Hesthaven siger:

– I Byggeri har vi det seneste halve år arbejdet hårdt på at professionalisere driften og rollen som myndighed. Det har været nødvendigt af flere årsager. Det skal gøre os helt skarpe på rollen og opgaverne i myndighedsbehandlingen, og hvor grænserne går dels i forhold til forsvarlig saglig forvaltning, dels i forhold til at identificere politiske handlerum