Arena Amazônia er over de sidste par år skudt op i byen Manaus i den brasilianske regnskov. Noget af det mest markante ved byggeriet er en gigantisk stålkonstruktion, der indhyller det nye stadion, som har plads til 44.500 tilskuere. Arkitekterne bag byggeriet er tyske Gerkan, Marg und Partner (GMP), mens det brasilianske entreprenørfirma Martifer Construções har stået for det omfattende byggeri.
Det store og komplicerede byggeprojekt har krævet en grundig styring, for at få omsat tegninger til virkelighed. Her har Tekla Structures, der bruges til at lave digitale informationsmodeller (BIM) til en komplet digital model af konstruktionen, spillet en vigtig rolle. Softwaren kan således bruges til at skabe et komplet overblik og spore materialer ned til selv den mindste bolt og dermed undgå fejludregninger og monteringsproblemer.
Øget produktivitet
Hos Martifer havde man 50 ansatte beskæftiget med projektering, modellering og byggestyring af Arena Amazônia, og cirka 520 arbejdede på selve byggepladsen.
Udfordringen lå i fremstillingen af de snoede og buede ståldragere, hvilket krævede ekstrem nøjagtighed og koordineret styring. Til styring af formontage og montage, sporingen af materialer under fremstillingen og til den logistiske planlægning kombinerede Martifer faciliteterne i deres egen software med Teklas for at sikre, at planlægningen og styringen forløb præcis, som de ønskede.
Der blev lavet en 3D-model af Arena Amazônia, hvorefter Martifer trak 2D-tegninger samt CNC- og materialelister ud. Derudover blev der oprettet specifikke filer til trinvis kontrol af dragernes geometriske koordinater under fremstilling, formontage og endelige montage – med statiske, del- og slutbelastninger. Desuden brugte de Tekla til først at forme konstruktionsdragerne og dernæst til at validere dem.
Martifer fremhæver, at brugen af BIM-software gav en øget produktivitet, ligesom effektiviteten også blev forbedret.