Bæredygtigt rådhus giver kæmpe besparelser

Skanderborg Fælled samler rådhus, politistation og rådhus i nyt byggeri, der er præcertificeret til DGNB-guld.
950 kvmlceller og mos-sedum-tage er med til give det nye rådhus i Skanderborg en grøn profil. Rådhuset er bygget efter lavenergi 2020-standardarden og det første herhjemme til at blive DGNB-certificeret. Pressefoto.
950 kvmlceller og mos-sedum-tage er med til give det nye rådhus i Skanderborg en grøn profil. Rådhuset er bygget efter lavenergi 2020-standardarden og det første herhjemme til at blive DGNB-certificeret. Pressefoto.

Skanderborg Fælled

  • I alt 20.000 kvm, som samler rådhus, politistation, idrætscenter i samme bygning
  • Budget på 300 mio. kr.
  • Dobbelthal med plads til 2.000 tilskuere til sport eller 4.000 til koncerter og events
  • 1.000 parkeringspladser
  • Arbejdsplads for 650 personer og hjemmebane for Skanderborg Håndbolds dame- og herreligahold
  • Giver en årlig driftsbesparelse på 12 mio. kr.
  • Alsidige udearealer med parkourbane, streetfodbold, legepladser, beach volley-baner, shelter, amfi-scene etc.
  • Bygherre: Skanderborg Kommune
  • Bygherrerådgiver: Kuben Management
  • Totalentreprenør: KPC
  • Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Rådgivende ingeniør: Bascon

Efter to års byggeri er Skanderborg Fælled klar til åbning, og det 20.000 kvm store byggeri udfordrer vanetænkningen om, hvad et rådhus indeholder. For første gang herhjemme er rådhus, politi og idrætscenter blevet integreret i samme bygning med fælles faciliteter, og bygningen er det første rådhus herhjemme, som er bygget efter lavenergi 2020-standarden og samtidig er certificeret efter den anerkendte DGNB-standard for bæredygtighed i bred forstand. Det oplyser Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Store besparelser

Budget og tidsplan er blevet holdt på det ambitiøse byggeri, der har kostet 300 millioner kroner af opføre, og byggeriet giver udsigt til enorme energibesparelser fremover. Hidtil har kommunens administration været spredt på seks adresser, men samlingen i det nye hus giver nu en driftsbesparelse på 12 millioner kroner om året. Det skyldes, at der er bygget energivenligt, at der nu kan spares på vedligeholdelse af gamle bygninger, samt at det bliver muligt at effektivisere administrationen. Desuden får Skanderborg Kommune en indtægt på de gamle rådhuse.

– Kunsten er ikke at bygge et højkvalitetsbyggeri, der er rasende dyrt. Kunsten er at lave et bæredygtigt byggeri til en god pris.

Ole Balslev-Olesen Cenergia Energy Consultants

Huset er beklædt med 950 kvm solceller og klimasikret med mos-sedum-tage og eget regnvandsbassin, lige som der er installeret et varme-genindvindingssystem, der blandt ander udnytter varmen fra bruservandet i omklædningsrummene. Ydermere er væggene opført i phase changing materials, der kan optage og afgive varme.

DGNB-guld

Byggeriet er præcertificereret til DGNB-guld og DGNB-auditor på byggeriet, Ole Balslev-Olesen fra Cenergia Energy Consultants, hæfter sig ved, at der er bygget med god sammenhæng mellem funktion og pris.

– Kunsten er ikke at bygge et højkvalitetsbyggeri, der er rasende dyrt. Kunsten er at lave et bæredygtigt byggeri til en god pris. Skanderborg Kommune har formået at gøre huset meget miljøvenlig og med et attraktivt socialt miljø for en lav totaløkonomi. Det er hovedårsagen til, at byggeriet scorer så højt i DGNB-præcertificeringen, siger Ole Balslev-Olesen.

650 administrative medarbejdere samt en række ansatte i politiet får Skanderborg Fælled som fast arbejdsplads. Schmidt Hammer Lassen har tegnet rådhuset.

Huset er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects. Foto: Ole Nissen.
Huset er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects. Foto: Ole Nissen.
Foto: Ole Nissen.
Foto: Ole Nissen.
Foto: Ole Nissen.
Foto: Ole Nissen.

Relateret indhold