Det gik ekstremt hurtigt, da den brand, der startede fredag 25. marts på tagetagen i ejendommen E/F Grøndalsbo på Grøndals Parkvej 6A, spredte sig til naboopgangene og herefter til resten af bebyggelsen. Inden natten var omme, var samtlige 16 af bygningens opgange med 90 boliger så brand-, sod- og/eller vandskadede, at de var ubeboelige.
Hele bygningen blev efterfølgende revet ned.
Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) har siden foretaget omfattende undersøgelser på vegne af Bolig- og Planstyrelsen. Konklusionen er, at brandens vandrette spredning sandsynligvis skyldtes:
Manglende brandmæssige adskillelser
DBI’s undersøgelse viser bl.a., at bygningen ikke opfyldte betingelserne i den oprindelige byggetilladelse fra 1937. Her stillede bygningsmyndigheden krav om brandmæssige adskillelser i spidsloftet, som ikke var etableret i den karré, hvor branden indledningsvist opstod og spredte sig fra.
Manglende tætninger mellem lejlighedsskel og tagdækningen
Brandvæggen, der var placeret i matrikelskellet mellem Godthåbsvej 179A og 181, var ikke intakt.
At brandvæggen mellem bebyggelsen to karréer ikke var intakt
Dette var den primære årsag til, at branden spredte sig til bebyggelsens anden karré.
Etableringen af et undertag i let antændeligt materiale med en stor brandbelastning
Bygningens tag blev udskiftet i 2003, og der blev i denne forbindelse udlagt et nyt undertag med en væsentlig større brandbelastning end den oprindelige tagdækning. Ved denne tagrenovering blev det ikke sikret, at de nødvendige brandmæssige adskillelser var etableret.
Det er altså fire konkrete, lokale forhold, som tilsammen har betydet, at branden spredte sig så hurtigt på langs af bebyggelsens tagkonstruktion og ned gennem etagerne. På den baggrund vurderer styrelsen, at brandens voldsomme og hurtige spredning skyldes konkrete mangler i relation til bygningens udførelse og senere renovering.
Årsagen til brandens forløb giver derfor ikke anledning til ændring af gældende brandsikkerhedsmæssige regler, lyder det i DBI’s rapport.
Brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber, F&P, regner ifølge Ritzau med, at genopbygningen kommer til at tage mellem to og tre år.
Den fulde rapport kan downloades her.
Gennemgå tagrum og tagkonstruktioner
DBI er dog af den vurdering, at der findes mange bygninger med lignende tagkonstruktioner, og at mange af disse de seneste årtier er blevet renoveret – som ejendommen E/F Grøndalsbo blev det i 2003.
På den baggrund har Bolig- og Planstyrelsen inviteret Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Danske Beredskaber og Hovedstadens Beredskab med i arbejdet om en informationsindsats, hvor bygningsejere og andre relevante aktører opfordres til og vejledes i, hvordan deres tagrum og tagkonstruktion kan gennemgås. Gennemgangene skal sikre, at tagrum har de brandmæssige og korrekt udførte adskillelser, så en lignende storbrand ikke opstår igen.
Informationsindsatsen planlægges gennemført i efteråret 2022.