Renoveringen af Stadionkvarteret i Glostrup, som Dagens Byggeri tidligere har besøgt, er et af disse års største renoveringsprojekter.
Projektet omfatter mere end 1.200 lejligheder fordelt på 65 boligblokke med et samlet etageareal på mere end 97.000 kvadratmeter. Enemærke & Petersen er totalentreprenør på opgaven til 750 millioner kroner.
… vi kører kontinuerligt et til to hele læs op fra Spanien hver eneste måned …
Salgsdirektør Kim Kristensen Komproment
Bygningerne får renoveret facader, og får nye vinduer, altaner, hoveddøre og ikke mindst nye tage med naturskiferbelægning.
Byggeriet er opført i perioden 1955 – 1966 i gode materialer efter datidens idealer om gode og sunde boliger. Renoveringen er opdelt i seks etaper. Arbejdet på 1. etape startede i august 2015 og hele projektet forventes afsluttet i oktober 2019.
– Stadionkvarteret er en meget fin parkbebyggelse, et muret byggeri af høj kvalitet, der er opført samtidig med Glostrup Hospital. Byggeriet har en vis ydmyghed, men det har vist sig meget holdbart, også rent socialt. Mange af de oprindelige beboere bor der endnu, men for at føre den gode historie videre skal området fremtidssikres, så det kan appellere til nye beboere, ikke mindst børnefamilier, forklarer sagsarkitekt Uffe Schelde Pedersen fra JJW Arkitekter A/S, der som arkitekt på opgaven også har udarbejdet en ny helhedsplan for området.
Holdbar kvalitet
Uffe Schelde Pedersen var selv i brudene i Nordspanien sammen med leverandøren Komproment for at udvælge den rigtige kvalitet naturskifer.
– Når vi har valgt naturskifer til tagdækningen, hænger det selvfølgelig sammen med holdbarheden, men først og fremmest ville vi gerne have et kvalitetsmateriale, der udtrykker soliditet og sammenhæng med bebyggelsens stolte traditioner – et materiale, der er gedigent og ægte, siger Uffe Schelde Pedersen.
Indtil videre har Komproment leveret omkring 9.000 kvadratmeter naturskifer til Stadionkvarteret.
– Og vi kører kontinuerligt et til to hele læs op fra Spanien hver eneste måned, og det fortsætter vi med de næste par år, indtil alle 33.000 kvadratmeter tag har fået ny belægning, fortæller salgsdirektør Kim Kristensen fra Komproment, som tilføjer:
– Naturskifer er stadig dyrere end for eksempel betontagsten og eternit, men til gengæld får man et smukt, naturligt udseende tag, der nemt holder de næste 50-80 år, og som dybest set ikke kræver vedligeholdelse. Hvis man regner på totaløkonomien, inklusive driftsomkostninger, over de næste 50 år, er naturskifer et meget fornuftigt valg. Naturskifer er desuden faldet i pris i Danmark i løbet af de senere år. Det skyldes dels, at Spanien har været meget hårdt ramt af krisen, og dels at der nu i Danmark er fire-fem leverandører, hvilket har skabt større konkurrence end tidligere, hvor der reelt kun var en leverandør, forklarer Kim Kristensen.
Højeste standard
Naturskiferen er at typen Silver White i størrelsen 300 x 600 mm. Skiferen, der er håndkløvet, produceres i Galicien i den nordvestlige del af Spanien.
– Bygherren, Glostrup Boligselskab, har valgt en skiferkvalitet fra øverste hylde, der er certificeret i henhold til EU standarder. Skiferen er klassificeret efter den belgiske LNE standard og den franske AGT, der udover LNE er verdens hårdeste skifernorm. Faktisk findes der ikke skifer, der er klassificeret højere end Silver White. Det handler om modstandsdygtigheden overfor det besværlige danske vejr med både frost, hård sol og masser af regn. Skiferen skal være modstandsdygtig overfor både frostskader, delaminering og forurening som syreregn, og så må den ikke kunne ruste, så eventuelle urenheder i skiferen skal være af en bestemt type, siger Kim Kristensen.