Regeringen vil stramme klimakravene – forhandlingerne er i gang

Bl.a. lægger regeringen op til, at flere typer af bygninger skal være opfattet af kravene.
De nye grænseværdier vil være forskellige afhængigt af bygningstypen således, at de byggerier, som er lettest at bygge mere bæredygtigt, vil møde højere krav, lyder det, inden forhandlingerne går i gang. Arkivfoto: Gettyimages.
De nye grænseværdier vil være forskellige afhængigt af bygningstypen således, at de byggerier, som er lettest at bygge mere bæredygtigt, vil møde højere krav, lyder det, inden forhandlingerne går i gang. Arkivfoto: Gettyimages.

I dag starter forhandlingerne om nye klimakrav i bygge- og anlægsbranchen, og her lægger regeringen op til en skærpelse af den nuværende grænseværdi, der har været gældende fra 2023, på 12 kg CO2e/m2/år, og som er ens på tværs af de forskellige bygningstyper.

Læs også: Hofor om at skærpe krav til nybyg: “Vi ser det som vores pligt”

– Byggebranchen står for en stor del af Danmarks CO2-udledning, og det er på høje tid, at vi strammer skruerne om byggeriets bidrag til den grønne omstilling. Regeringen har høje ambitioner om, at byggeriet skal være langt grønnere. Derfor går vi langt i dette udspil. Jeg glæder mig til de kommende forhandlinger med aftalepartierne, siger social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Den nuværende grænseværdi blev sat ifm. den oprindelige aftale om en national strategi for bæredygtigt byggeri fra 2021.

Flere typer af byggerier

Tidligere har kun nye byggerier over 1.000 m2 været omfattet af klimakrav, der sætter grænser for bygningens forbrug af CO2e, men nu lægger regeringen op til, at flere forskellige typer af byggerier i alle størrelser skal møde et klimakrav – herunder nye ferieboliger og større tilbygninger.

Læs også: Vi skal genoverveje måden, vi tænker cirkularitet ind i byggebranchen

Stramningerne gælder dog for alle typer af byggerier, ligesom selve processen på byggepladsen også skal inkluderes i klimaregnestykket.

Regeringens forslag:

Feriebolig, o.lign.: 4,0 (grænseværdi) // 5,5 (grænseværdi inkl. byggeproces)

Enfamiliehuse og rækkehuse: 7,0 (grænseværdi) // 8,5 (grænsev. inkl. byggeproces)

Etageboliger: 8,0 (grænseværdi) // 9,5 (grænsev. inkl. byggeproces)

Kontorbygninger: 8,0 (grænseværdi) // 9,5 (grænsev. inkl. byggeproces)

Læs også: Borgmester: “Naturbyen hæver barren for fremtidens boligkvarterer”

Institutioner: 8,0 (grænseværdi) // 9,5 (grænsev. inkl. byggeproces)

Andet nybyggeri, f.eks. butikker, lagerhaller og parkeringshuse: 9,0 (grænseværdi) // 10,5 (grænsev. inkl. byggeproces)

Desuden lyder det, at det – når kravene strammes, som der er lagt op til i den oprindelige aftale – er nødvendigt at lave et gennemsyn af reglerne til byggeriet, så de grønne ambitioner kan spille sammen med hensynet til sikre og sunde bygninger.

Relateret indhold