Vi skal lære af udlandet

Ph.D., cand. mag. Vera Noldus, Center for Bygningsbevaring.
Ph.D., cand. mag. Vera Noldus, Center for Bygningsbevaring.

God renovering er som bekendt gjort af mange ting, og det kan være svært at sammenligne internationalt på kompetencer generelt. På enkelte områder er der alligevel lande, som skiller sig ud fra mængden. Danmark er et af dem, men vi har stadig meget at lære.

I Holland har de været særlig gode til at tackle problemerne i kølvandet på den økonomiske krise, men initiativet og ekspertisen er ikke kommet af sig selv.

Holland byggede helt vildt ud i halvfemserne, uden at der egentlig var reel efterspørgsel, og siden har man haft en tomgangsprocent på op mod 30 procent i nogle områder. Derfor har de været nødt til at arbejde ekstremt målrettet med renovering for at undgå det forfærdelig spild af ressourcer, det ville være at rive det hele ned, når man samtidig står med et stort boligbehov. Blandt andet ved at skabe de økonomiske incitamenter, vi ofte mangler herhjemme. Man har nedsat moms på hele renoveringsprojekter med stor succes og overvejer nu at indføre det som permanent løsning.

Tyskerne er lykkedes flere steder med at revitalisere byer i det gamle Østtyskland blandt andet via idekonkurrencer og kurser i afvikling og renovering til lokale politikere under programmet Stadtumbau Ost. I Danmark står vi jo netop over for en lignende problematik med fraflytning fra landdistrikterne. I stedet for at opfinde den dybe tallerken hver gang, er det oplagt at undersøge, hvad der har virket i vores nabolande, og det skal vi blive bedre til at gøre.

Formidling er afgørende

Selvom udfordringerne er store, har vi grund til at være positive i Danmark. På flere områder er vi foran – ikke mindst på god formidling, som har været med til at løfte renovering frem i branchens bevidsthed.

Vi har et fremragende fokus på renovering, som virkelig har fået den opmærksomhed, faget fortjener. Vi har et stort fokus på håndværk, og håndværkere har høj status, og vi bakker op om det med projekter som DM i skills. Og så kan danskerne se meningen med at bevare som forbrugere – ud fra et kulturelt, socialt, økonomisk og klimamæssigt perspektiv.

Men hvor man i Tyskland og Holland har indført kurser i renovering for kommunale bygherrer og byrådsmedlemmer, mangler vi stadig tilsvarende viden og kommunalt engagement i Danmark. En bedre projektudviklingsdatabase ville også gøre det nemmere for interessenter at finde hinanden. Vi skal blive ved at bygge bro mellem samfundets interesse og den privatøkonomiske og få endnu flere beslutningstagere med på vognen.

Relateret indhold