The Tower of Wind er en moderne, bæredygtig fortolkning af det berømte meteorologiske observatorium Horologium i Athen, som blev rejst ved foden af Akropolis før Kristi fødsel.
Det markante bygværk vil rejse sig Ofelia Plads, når Københavns til juni åbner dørene for et internationalt publikum af arkitekter og arkitekturinteresserede, der besøger hovedstaden til arkitekturkongressen UIA.
Læs også: Slut på Palads-epoke? Kunstnerens fond med bøn til politikere inden afgørelse
Inden da skal vindtårnet dog først en tur til den internationale arkitekturudstilling, Biennalen i Venedig:
– Det har været vores ønske at skabe et moderne Tower of Wind med afsæt i ‘klimaobservatorium’, og det er fantastisk, at tårnet allerede skaber opmærksomhed, så vi nu er inviteret til præsentation af projektet på Palazzo Bembo som en del af Biennalen i Venedig midt i maj, fortæller arkitekt Anna Maria Indrio.
– Det er en stor ære at få lov til at fremvise The Tower of Wind på Biennalen og give publikum indsigt i vores overvejelser om klimavenlige og bæredygtige byggematerialer. Det er et stærkt symbolladet projekt, som forhåbentlig også vil få det indviede, internationale publikum i Venedig til at tage turen til København for at se The Tower of Wind i virkeligheden, tilføjer hun.
Bro mellem fortid, nutid og fremtidig brug
Det antikke monument Horologium blev designet til at måle vinden og solen med sigte på hjælpe skibsfarten. Den moderne version af tårnet, The Tower of Wind, er et slankt, enkelt og bæredygtigt design apteret med moderne teknologier til overvågning af vejrændringer og med symboler udført af kunstneren Simone Aaberg Kærn.
– Vi har som arkitekter et ansvar for at bygge bro mellem fortid, nutid og fremtidig brug, siger Anna Maria Indrio, der med The Tower of Wind inviterer publikum på en rejse gennem meteorologiens og vejrinstrumenternes historie præsenteret i moderne bæredygtige byggematerialer.
Læs også: Arkitektelever går i lære hos 1800-tallets bønder – og bliver klogere på klimavenligt byggeri
Projektet er skabt af Anna Maria Indrio i samarbejde med arkitekterne Henning Frederiksen og Christian Fogh og med støtte fra Danmarks Metereologiske Institut (DMI), der bidrager til projektet med ekspertviden om klimaudfordringen i dag samt CLT Denmark, der bidrager med det klimavenlige og bæredygtige byggemateriale CLT.
Tårnet er udsmykket af kunstneren Simone Aaberg Kærn.
Stærk følelsesladet arkitektonisk oplevelse
Når man træder ind i rummet, møder gæsterne de naturlige vejrmæssige elementer og teknologiens muligheder for at skabe baggrund for at løse fremtidens klimaproblemer.
Tårnet består af et ottekantet rum med vægge let skrånende mod toppen i et indre rum på cirka 4,5 meter i diameter. Ved at vippe de otte meter lange paneler formet i ét stykke, drages blikket mod toppen og et udsyn, hvor himlen skimtes – og på samme tid gøres de meteorologiske instrumenter synlige udefra:
– Det er et næsten sakralt rum, der fremkalder en stærkt følelsesladet arkitektonisk oplevelse, som understreges af materialerne i det monokrome rum, fortæller Anna Maria Indrio.
Læs også: Øget bevidsthed: Renovering er bedre end nybyggeri
Panelerne er lavet af krydslaminerede træplader, CLT, som er et klimavenligt og bæredygtigt materiale med høje statiske egenskaber.
– Vi har valgt et materiale, som i princippet er uforgængeligt, fordi træ fældes og plantes, og vi bruger altså ikke løs af jordens forgængelige ressourcer, pointerer hun.