Unge skal ud i virksomhederne

Dansk Byggeri finder det positivt, at der er blevet lyttet til Stefan Hermann-gruppens anbefalinger og ser nu frem til, at kommunerne kommer i sving med at få flere unge i uddannelse og beskæftigelse.
Underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Regeringen følger op på Ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse med udspillet “Tro på dig selv – det gør vi”. De eksisterende forberedende tilbud skal samles i én Forberedende Grunduddannelse med tre spor. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Det nye tilbud samles i kommunerne med én indgang for den unge, og kommunerne får også det samlede ansvar for uddannelserne og deres finansiering. Det betyder også en afsked med forkortelserne EGU, AVU og KUU.

– Det er positivt, at der er blevet lyttet til Stefan Hermann-udvalget. Dog har regeringen valgt at give kommunerne det samlede ansvar for det forberedende tilbud, herunder også finansieringen. Det er naturligt at hjælpe de unge på decentralt niveau og undgå kassetænkning på tværs af forskellige ordninger, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri, og tilføjer:

– Der kan være en lille bekymring for, om det vil resultere i meget forskellige løsninger og tilbud til de unge. For eksempel er der i dag meget stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at samarbejde med virksomhederne om at få de unge sporet ind på erhvervslivet.

Væk med forkortelser

For Dansk Byggeri er det også meget vigtigt, at der med udspillet lægges op til en ny stærk uddannelsespolitisk målsætning. Det er ifølge Louise Pihl rigtig godt, at der bliver sat mål for, at 90 procent af de unge skal have en ungdomsuddannelse når de er 25 år.

– Og så er det dejlig at høre, at et job anerkendes som en fornuftig vej til arbejdsmarkedet i stedet for det partout skal være uddannelse. Det er også godt, at de unge ikke længere skal finde den store machete frem for at komme igennem den urskov af forkortelser og komplicerede tilbud. Forberedende Grunduddannelse skal handle om at få alle med.

– Den nye struktur er mere målrettet problemets kerne, nemlig de unge, som ikke er klar til at fortsætte i uddannelse eller beskæftigelse. Og det skal vi selvfølgelig have et enkelt og overskueligt svar på, så de unge kan komme i gang og få deres evner i spil i virksomhederne, siger Louise Pihl.

Relateret indhold