– Hvis man synes, at vandet var besværligt at komme af med, så er skimmelsvampen desværre endnu sværere at få bugt med, hvis den først er flyttet ind, lyder det fra centerchef Thor Hansen fra Teknologisk Institut.
Her advarer man de mange danskere, hvis bygninger stod under vand ved weekendens stormvejr og medfølgende stormflod eller oversvømmelse, om at være ekstra omhyggelige med at undgå, at den opfugtede bygning rammes af skimmelsvamp. Problemer med skimmelsvamp opstår typisk mellem tre og seks uger efter oversvømmelsen.
– Vi ser desværre rigtig mange tilfælde, hvor bygninger er blevet oversvømmet pga. stormflod, og hvor bygningsejerne ikke har håndteret oprydningsarbejdet tilstrækkeligt til at undgå, at der efterfølgende opstår skimmelsvamp i bygningen, siger han.
Bygningen skal udtørres effektivt
Teknologisk Institut råder derfor bygningsejerne til at være opmærksomme på problemet og sørge for hurtigst muligt at danne sig et retvisende overblik over omfanget af opfugtning i konstruktionerne inden der affugtes.
Læs også: Efter stormfloden: Regeringen vil sikre kysterne for over 1 milliard
Det kan senere være afgørende for at kunne danne en korrekt afgrænsning af skaden.
– Skimmelsvamp kan opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt. Det betyder bl.a., at man skal fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand, forklarer Thor Hansen.
Hovedpine og koncentrationsbesvær
Det er vigtigt at være opmærksom på, om der kan være trængt vand ind på steder, hvor man ikke med det blotte øje kan se det. Det er de skjulte skader, der for alvor kan blive et problem.
– De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt, og beskrives ofte som en kælder- eller sommerhuslugt. I værste fald opdager man først skimmelsvampangrebet, når brugerne af bygningen reagerer på svampevæksten. De typiske gener er irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger Thor Hansen.
Hvis man har mistanke om, at ens ejendom kan være ramt af skimmelsvamp, kan det være en stor fordel at få professionel hjælp tidligt i forløbet, så man kan få fjernet eller åbnet de lagdelte konstruktioner, som kan have fugtige.
En ekspert kan be- eller afkræfte en mistanke om skimmelsvamp – blandt andet ved prøveudtagning og efterfølgende laboratorieundersøgelser.
– Hvis det viser sig, at bygningen er ramt af skimmelsvamp, skal man hurtigst muligt få bestemt problemets omfang og få renset eller fjernet alle inficerede områder omhyggeligt. Ellers kan boligen i værste fald ende med at blive ubeboelig, siger Thor Hansen fra Teknologisk Institut.