Omkring 500 danskere optræder årligt i Arbejdstilsynets statistik for kemiske arbejdsulykker med blandt andet ætsningsskader, infektion og forgiftning.
Som følge af manglende reduktion i antallet af ulykker præsenterede regeringen og arbejdsmarkedets parter i december 2020 nye nationale mål for arbejdsmiljøet i Danmark. Det har fået Joblife, der er en landsdækkende rådgivningsvirksomhed indenfor arbejdsmiljø, til at øge fokus på problemet, og samtidig har de fornyet deres digitale platform, Dansk Kemidatabase, og etableret et korps af 14 kemirådgivere med henblik på at gøre det endnu lettere at håndtere kemi i danske virksomheder og dermed reducere det høje antal kemiulykker i Danmark.
– Vi oplever, at virksomheder finder reglerne om kemi besværlige og uigennemskuelige. Og når der ikke er styr på reglerne, så kan der ske fatale ulykker, siger Jonas Janholt Waarst, kommerciel direktør i Joblife, og understreger, at kemiske arbejdsulykker ofte kan være meget alvorlige, fordi der er tale om skader der eksempelvis omhandler ætsninger eller forgiftning.
Kender ikke til lovkrav
Alle danske virksomheder, der bruger kemiske produkter til dagligt, er forpligtede til at registrere, hvilke produkter medarbejderne håndterer. Samtidig skal virksomhederne foretage en kemisk risikovurdering, hvis medarbejderne håndterer kemiske produkter, der ikke blot kan sidestilles med almindelige husholdningsprodukter:
– Men rigtig mange i byggeriet ved ikke, at der er et lovkrav på området. Og dem, der ved det, har svært ved at efterleve det, fordi de synes, at det er komplekst. De ønsker en afdækning af, hvad kemi på arbejdspladsen egentlig omfatter og ønsker at få udarbejdet en risikovurdering. Mange ved ikke, hvordan de skal håndtere udfordringen, siger Jonas Janholt Waarst til Dagens Byggeri.
Joblifes vurdering er, at op mod 50 procent af alle små og mellemstore danske virksomheder ofte ikke lever op til sine forpligtelser, hvad angår registrering af kemi samt foretagelse af kemisk risikovurdering på arbejdspladsen.
– Virksomhederne har ikke overblik over forpligtelserne, og konsekvensen er, at virksomhedernes medarbejderne ikke har de nødvendige informationer om, hvordan de skal håndtere specifikke kemiske produkter, og i værste tilfælde kan det føre til alvorlige arbejdsulykker eller betydelige komplikationer senere i livet som følge af forkert håndtering af eksempelvis kræftrisikable stoffer, siger Tina Jensen, seniorkonsulent og kemiingeniør hos Joblife.
Registrering i ringbind
Hun tilføjer, at en stor del virksomheder samtidig har en forældet tilgang til registrering af kemiske produkter, hvor selve registreringen foregår i fysiske ringbind uden om virksomhedens digitale systemer. Joblife oplever desuden, at de sikkerhedsdatablade, der følger med kemiske produkter, ofte har fejl og mangler og dermed kan være kilde til forkert kemisk håndtering. Det samme viser en gennemgang foretaget af European Chemicals Agency, der er øverste myndighed indenfor kemiregistrering i EU:
– Både vores egen og ECHA’s gennemgang viser, at op mod halvdelen af de sikkerhedsblade, der følger med kemiske produkter, er fejlbehæftede. Ofte fordi de ikke er opdaterede eller er dårligt oversatte fra et andet sprog. Følgevirkningerne ender hos medarbejderne, der står med mangelfulde eller direkte forkerte oplysninger om, hvordan de skal gebærde sig i forhold til et specifikt kemisk produkt, siger Tina Jensen.
Ét samlet værktøj giver overblik
Som løsning på problemerne har lanceret Dansk Kemidatabase i en helt ny udgave og nedsat et hold af kemirådgivere bag. Samtidig har Joblife valgt at stille Dansk Kemidatabase til gratis rådighed for danske virksomheder, der har brug for at registrere op til 10 kemiske produkter.
– Vi har haft fokus på at forbedre Dansk Kemidatabase, så virksomhederne har ét samlet værktøj, der giver dem overblik over reglerne, hjælper dem med nødvendige registreringer og lovpligtige risikovurderinger på en let måde, og samtidig giver virksomhedernes medarbejdere adgang til de dokumenter, de har brug for. Samtidig er det en fordel for virksomhederne at have sin registrering af kemi online fremfor i ringbind, fordi vi hele tiden sikrer, at instruktionerne om de kemiske produkter er kvalitetssikrede med korrekte oversættelser, og medarbejderne kan samtidig lynhurtigt finde frem til information om netop det kemiske produkt, de skal anvende. Forhåbentligt kan det reducere antallet af kemiske ulykker i Danmark, siger Jonas Janholt Waarst, der dog ikke har sat et konkret tal for en succesfuld reduktion.