1,6 millioner tons.
Så meget CO2 udleder Aalborg Portland.
Dog er den danske cementproducent også trukket i arbejdstøjet for at reducere mængden, og det betyder blandt andet, at virksomheden har sat et loft på CO2-udledningen på 600.000 tons i 2030 – uanset aktivitetsniveau.
Læs også: Aalborg Portland vil indfange og lagre CO2
For at kunne realisere målet etablerer Aalborg Portland, der er en del af Cementir, nu sit første anlæg til fangst af CO2 (CCS) i produktionen i Aalborg. Pilotanlægget skal bane vejen frem mod etablering af et fuldskala-anlæg med en målsætning om at fange 400.000 tons CO2 om året i 2030.
– Størstedelen af vores CO2-udledning kommer fra råstoffet kridt, der fra naturens side har store mængder CO2 indlejret i sig. Denne CO2 frigøres, når kridtet opvarmes, og det kan den grønne omstilling ikke ændre på. Derfor er vi afhængige af CO2-fangst, hvis vi for alvor skal reducere vores udledning, forklarer CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland.
I øverste liga inden for CO2-fangst
Kort fortalt er CO2-fangst en teknologi, hvor den CO2-holdige røg fra skorstenen sprayes med en særlig væske, der er designet til at binde CO2 til sig. Herved genereres store mængder CO2-holdigt væske, der efterfølgende skal opvarmes for at frigøre CO2’en. Til sidst nedkøles den rene CO2 under tryk.
DTU er en af de forskningsinstitutioner i verden, der har størst erfaring med CO2-fangst, og her har man udviklet det mobile anlæg, der nu er installeret hos Aalborg Portland. Anlægget er tidligere blevet testet hos blandt andre forbrændingsanlægget Amager Bakke i København, og nu er det således tid til at gøre sig de første erfaringer fra cementproduktion, forklarer lektor ved DTU Kemiteknik, Philip Loldrup Fosbøl, der er leder af projektet:
Læs også: Aalborg Portland har dokumentation for CO2-genanvendelse klar
– Vi kommer til at skabe utroligt meget ny viden i forbindelse med dette projekt, og det er samtidig en unik og afgørende mulighed, at vi kan teste pilotanlægget hos Aalborg Portland. Her har vi at gøre med en virksomhed og industri, der fylder meget i klimadagsordenen, og vi ved allerede nu, at vi med dette projekt kommer til at flytte både Aalborg Portland og Danmark op i øverste liga inden for CO2-fangst og produktion af mere klimarigtig cement. Med den teknologi, vi tester her, kan vi samtidig opnå de klimamål, som regeringen har opsat.
1 mia. kroner afsat til grøn omstilling
Projektet, der er navngivet Cort og er en del af det missionsdrevne partnerskab Inno-CCUS, har udover DTU og Aalborg Portland også 52 andre samarbejdspartnere, heriblandt Aalborg Universitet, Ørsted og Pentair:
– Projektet har været længe undervejs, og vi har store forventninger til resultaterne. CO2-fangst er dog investeringsmæssigt i en liga helt for sig. Vi har investeret et trecifret millionbeløb i grøn omstilling de seneste år og har afsat yderligere en milliard kroner frem mod 2025, siger Søren Holm Christensen, Aalborg Portland.
Aalborg Portland er sammen med Ørsted og Vestforbrænding prækvalificeret i det igangværende statslige CCUS-udbud.