Om Byg-Erfa
- Byg-Erfas erfaringsblade er en del af “alment teknisk fælleseje”. De er forfattet af eksterne eksperter samt kvalitetssikret og valideret af Byg-Erfas Teknikergruppe bestående af 9 eksterne eksperter.
- Fonden Byg-Erfa har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af: Molio, Byggeskadefonden, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse (BvB), Erhvervs- og Byggestyrelsen, Forsikring & Pension, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, BUILD, og Teknologisk Institut.
Skaderne er meget tydelige, når teglsten og mørtelfuger smuldrer – og pudslag mister vedhæftning på grund af saltes krystallisation. Saltene, der nedbryder murværk, kan stamme fra bygningsmaterialerne, fra tilstødende jordlag eller fra luftforurening – og i nogle tilfælde er saltene tilført som følge af bygningens tidligere anvendelse.
– Ofte forekommer nedbrydningen dog konkret ved terræn, hvor tøsaltning er den mest almindelige kilde. Og derfor er nedbrydning af murværk på grund af fugt og salte en vedvarende udfordring, forklarer Poul Klenz Larsen, seniorrådgiver på afdelingen for miljøarkæologi og materialeforskning på Nationalmuseet.
Han er desuden forfatteren bag erfaringsbladet ‘Renoveringspuds – anvendelse og virkemåde’ fra Fonden Byg-Erfa, som denne artikel tager udgangspunkt i.
Puds med fordampning
– Saltforurenet murværk kan udbedres ved at udskifte sten og fuger, men det er en forholdsvis kostbar fremgangsmåde. En alternativ metode er at behandle murværket med en puds, som tåler saltets tilstedeværelse og som samtidig tillader fugten at fordampe, siger Poul Klenz Larsen.
Traditionelt har man anvendt almindelige mørtler med særlige tilsætningsstoffer. En blanding af frisk komøg og kalkmørtel i forholdet 1:1 giver et porøst og fiberarmeret materiale, som er mere modstandsdygtigt over for salte end ren kalkmørtel.
I dag anvendes dog normalt fabriksfremstillede produkter med tilsvarende egenskaber – ofte betegnet renoveringspuds – der i Danmark markedsføres af flere leverandører med en særlig deklaration.
Forbered underlag før anvendelse
Renoveringspuds leveres som en færdigblandet tørmørtel og blandes med vand umiddelbart før brug. Produktblade angiver blandetid og åbningstid for den færdigblandede mørtel, og de skal overholdes for at opnå de angivne egenskaber.
– Renoveringspuds kan anvendes både ude og inde, men da pudsen ofte vil være tykkere end den forudgående behandling, giver det spring i overfladen. Pudsens tekstur er typisk også anderledes end traditionel puds, og det kan derfor være vanskeligt at indpasse en renoveringspuds i en eksisterende facade, siger Poul Klenz Larsen.
Den bedste løsning opnås, hvis der i forvejen er en overgang ved en sokkel eller gesims. Underlaget skal desuden være fast og bæredygtigt for at opnå et godt resultatet. Tidligere overfladebehandlinger skal selvfølgelig også afrenses og sprøde sten eller løse fuger udskiftes, inden det nye materiale påføres, angiver erfaringsbladet blandt andet.
Holdbarheden vil variere
I praksis vil der ofte være afvigende forhold, som påvirker pudsens holdbarhed – f.eks. fladens geometri. Ved indgående hjørner eller overgang mellem sokkel og murflade kan saltet således trænge frem til overfladen, siger Poul Klenz Larsen.
Læs mere om holdbarhed, anvendelse, egenskaber, påvirkning af underliggende murværk og anbefalinger i erfaringsbladet ‘Renoveringspuds – anvendelse og virkemåde.