Rambøll skal lave klimatilpasningsplan i Odense

Rambøll skal udarbejde en masterplan for klimatilpasning i Odense-bydelen Skibhuskvarteret. Planen skal sikre, at løsninger til regnvandshåndtering implementeres de rette steder.
Rambøll skal stå for nye regnvandsløsninger i Skibhuskvarteret i Odense. Foto: Colourbox.
Rambøll skal stå for nye regnvandsløsninger i Skibhuskvarteret i Odense. Foto: Colourbox.

Rambøll har fået opgaven med at udarbejde en masterplan for klimatilpasning i Skibhuskvarteret i Odense. Skibhuskvarteret er ofte ramt af kælderoversvømmelser, fordi kloakkerne ikke kan rumme alt det regnvand, der falder. I kloakken blandes regnvand sammen med forurenet spildevand fra toiletter og afløb, men nu ønsker Odense Kommune og Vandcenter Syd at få regnen helt ud af kloakkerne og i stedet håndtere regnvandet på en anden måde.

Derfor har de to parter sat gang i udarbejdelsen af en masterplan for området, som skal kortlægge de bedste områder at etablere LAR-løsninger, skybrudsveje og rekreative områder med nedsivningseffekt. Hos Rambøll står projektchef Anders Mønster Hjernø i spidsen for projektet.

Løsninger spiller sammen

– Skibhuskvarteret i Odense er et attraktivt og levende urbant område tæt på Odense Centrum. For at bevare – og måske endda øge – denne attraktivitet er der behov for en sammenhængende og gennemarbejdet plan, der beror på dybdegående analyser af, hvor i kvarteret det giver mening at implementere hvilke typer løsninger. Planen skal også sikre, at de enkelte initiativer spiller mest muligt sammen med de trafikale og bygningsmæssige forhold i området, siger Anders Mønster Hjernø i en pressemeddelelse.

Masterplanen dækker et område på cirka 5,5 kvadratkilometer, og projektet udspringer af et igangværende pilotprojekt – Klimaklar Skibhus – der sigter på at implementere LAR-separering af regnvand i et afgrænset område med 221 boliger, der er i “kloakfamilie” med hinanden, hvilket vil sige, at alt, hvad beboerne sender i kloakken af spildevand og regnvand, også påvirker de øvrige beboere i netop dette område.

Målet med Klimaklar Skibhus-projektet er en fuldstændig afkobling af regnvand fra den nuværende fælleskloak, som oplever massive kapacitetsproblemer.

Relateret indhold