Optimalt indeklima med mærkbare energibesparelser

Evaporative køle- og befugtningssystemer udnytter overskudsvarmen og erstatter luftskifte med vand.
Evaporative køle- og befugtningssystemer fungerer som alternativ til konventionelle, energikrævende ventilationssystemer. Foto: Colourbox.
Evaporative køle- og befugtningssystemer fungerer som alternativ til konventionelle, energikrævende ventilationssystemer. Foto: Colourbox.

Simpelt princip

  • Via dyser forstøves vandpartikler ud i den tørre luft, og da fordampning kræver energi, sænkes lufttemperaturen, og derved reduceres behovet for mekanisk ventilation. Evaporative køle- og befugtningssystemer fungerer som alternativ til konventionelle, energikrævende ventilationssystemer, og fungerer bedst i miljøer med overskudsvarme.

“Princippet er simpelt, du erstatter bare luftskifte med vand.” Sådan forklarer konsulent Martin Gordon Andersen fra Condair om virksomhedens evaporative køle- og befugtningssystemer på Energiforum 2015.

Evaporative køle- og befugtningssystemer har reduceret Jydsk Aluminium Industris energiforbrug til køling af forarbejdningslokaler fra 350.000 kWh til under 25.000 kWh om året. Hos plastfabrikanten RPC Superfos Randers blev energiløsningen tjent ind på bare 1,5 år på grund af massive energibesparelser, fortæller Martin Gordon Andersen.

– Forudsætningerne for evaporative køle- og befugtningssystemer er simple. Det kræver en frekvensomformer til ventilationsanlægget og overskudsvarme, uddyber Martin Gordon Andersen.

Intelligent system

Det kan være både dyrt og tidskrævende at sikre et optimalt indeklima. Bygninger køles sædvanligvis med luft fra mekanisk ventilation, men da udeluften det meste af året er for kold til at ventilere ind, skal luften først opvarmes.

– Med et befugtningssystem reduceres temperaturen inde i rummet, og behovet for ventilation reduceres. Mindre luft kræver mindre varme, forklarer Martin Gordon Andersen.

Relateret indhold