Op og ned på CE-mærkning

Seniorkonsulent Jens G. Rasmussen, Dansk Standard. Foto: DS.
Seniorkonsulent Jens G. Rasmussen, Dansk Standard. Foto: DS.

CE-mærkede byggevarer bliver efterspurgt i stigende grad. I Byggevareforordningen står det direkte, at CE-mærket er eneste gyldige dokumentation for, at byggevaren lever op til de gældende krav. Det betyder, at myndigheder og offentlige bygherrer ikke kan stille supplerende krav til egenskaber.

Populært sagt kan der være både frivillige og obligatoriske dele af en standard. Den obligatoriske del tager udgangspunkt i Anneks ZA, som beskriver myndighedernes krav til produktet. Det fortæller, hvilke egenskaber der skal deklareres og om producenten skal certificeres, samt hvordan CE-mærkningen udformes.

I princippet er en harmoniseret standard et redskab til at bestemme og deklarere en byggevares egenskaber. Egenskaberne listes i CE-mærkningen og ydeevnedeklarationen som en form for varedeklaration.

Byggevareforordningen beskriver, hvad et CE-mærke skal indeholde og hvordan en ydeevnedeklaration skal udformes. Inden overgangen til byggevareforordningen var kravet fra byggevaredirektivet, at CE-mærkningen skulle ledsages af en overensstemmelseserklæring i lighed med f.eks. maskindirektivet. Efter overgangen er det nu vigtigt, at producenterne giver deres CE-mærkning et serviceeftersyn og opdaterer overensstemmelseserklæringen til en ydeevnedeklaration.

Både CE-mærkning og ydeevnedeklaration er ganske godt beskrevet i forordningen, men det er jo de færreste der læser den. På byggevareinfo.dk findes der skabelon og vejledning til en ydeevnedeklaration.

Et af de nye krav i forordningen er et krav om sporbarhed fra CE-mærket til ydeevnedeklarationen. Det er tilladt at anbringe ydeevnedeklarationen på en hjemmeside i stedet for at sende et papirkopi hver gang. Det stiller dog krav til, at man kan finde vej fra det CE-mærke, der sidder på byggevaren, til det præcise sted på hjemmesiden hvor ydeevnedeklarationen findes.

Som forhandler skal man sikre sig, at byggevarer er CE-mærket, samt at der findes en ydeevnedeklaration.

Hvis der er anført “private label”, er der grund til at være på vagt. I det øjeblik en forhandler eller importør sælger en byggevare under eget navn, så påtager han sig producentens forpligtelser og ansvar. En byggevare med ét navn og en ydeevnedeklaration og dokumentation med et andet navn ikke kan godkendes.

Relateret indhold