Økonom: Historisk høj beskæftigelse overpræsterer

Mens byggeaktiviteten falder, er beskæftigelsen rekordhøj - med renovering, vedligehold og anlæg helt i front. Det er dog nybyggeriet, der trods et fald overrasker positivt, vurderer seniorøkonom fra Prognosecenteret.
- Selvom byggeaktiviteten er faldet, viser virksomhedernes tendens til at holde på arbejdskraften en overraskende modstandsdygtighed i nybyggerisektoren, lyder det fra seniorøkonomen.
- Selvom byggeaktiviteten er faldet, viser virksomhedernes tendens til at holde på arbejdskraften en overraskende modstandsdygtighed i nybyggerisektoren, lyder det fra seniorøkonomen.

Antallet af beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen steg i 4. kvartal 2023 til rekordhøje 195.900. Det er en stigning på 0,6 % ift. 3. kvartal 2023, hvor der var 194.700 beskæftigede, og set ift. 4. kvartal 2022 er her tale om en stigning på 1,6 %.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Inflationen ramte byggeriet hårdt – 2024 kan også blive udfordrende

Fordelt på segmenter viser tallene også, at beskæftigelsen inden for nybyggeri er faldet 9 % ift. 3. kvartal 2022, hvor beskæftigelsen ved nybyggeri var på sit højeste. Et fald, der svarer til ca. 5.200 beskæftigede.

Samtidig er beskæftigelsen inden for renovering og vedligeholdelse samt anlægsarbejde i samme periode steget med omkring 7 %, hvilket betyder, at den samlede beskæftigelse i bygge- og anlægsbranchen er på det højeste niveau siden årtusindskiftet, hvor statistikken startede, fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret:

– Til trods for nedgangen i nybyggeri ser vi en historisk høj beskæftigelse inden for renovering og anlægsarbejde, og dét mere end opvejer den faldende beskæftigelse i nybyggeri.

Læs også: Nye tal: Markant dyrere byggeomkostninger udhuler fortjenesten

Han uddyber:

– Mange virksomheder, som er beskæftigede inden for nybyggeri, oplever i øjeblikket, at der er betydeligt mindre at lave sammenlignet med tidligere: Byggeaktiviteten er faldet, hvilket har medført et omsætningsfald, men alligevel er denne nedgang kun i ringe grad blevet modsvaret af et fald i beskæftigelsen inden for nybyggeri.

10-20 % højere end forventet

På grund af den nuværende tendens til at fastholde arbejdskraften vurderer Prognosecenteret, at beskæftigelsen inden for nybyggeri endda ligger endnu højere:

– Selvom byggeaktiviteten er faldet, viser virksomhedernes tendens til at holde på arbejdskraften en overraskende modstandsdygtighed i nybyggerisektoren. I Prognosecenteret skønner vi, at beskæftigelsen inden for nybyggeri faktisk ligger 10-20 % højere, end man kunne forvente baseret på den historiske udvikling.

Læs også: Konkurser slår ny rekord: Kraftigt signal om økonomisk afmatning

Lasse Lundqvist tilføjer:

– Så når nybyggeriet i dag beskæftiger 5.000-10.000 flere, end vi kan finde belæg for, så er det nok en kombination af såkaldt ‘labour hording’ fra virksomheder, der ikke vil slippe deres medarbejdere, og at reallønningerne endnu ikke har genvundet deres niveau fra før, inflationen satte ind. Derfor er det også interessant at se, hvor længe denne tendens kan vedblive, særligt i lyset af de hastigt stigende reallønninger i branchen.

Relateret indhold