Hos EPS-producenten Sundolitt er linjen lagt. Den hvide og velkendte EPS isolering har i generationer været førstevalget blandt murer og fiskere. I EPS-kassen holdt fisken sig kold og blandt murer var den standard isoleringen i fundamenter, byggeblokke, vægge og meget mere.
Men den hvide isolering har en sort side, når sammenlignes med sin grå fætter. Grå EPS-isolering kom på markedet for en række år siden, som et mere isolerende, men også dyrere alternativ. Her var den hvide EPS blandet op med grafit, og så isolerer den 20 % bedre.
Det kunne engang være en smagssag eller en opgave for regnearket at beslutte, hvilken type EPS, der så skulle bygges med.
Men i dag spiller nye overvejelser ind: Klimaregnskab og optimering af konstruktionerne.
For med 20 % mindre volumen for samme isoleringsevne er der nemlig også mindre materialeforbrug og mindre gods at transportere.
Dermed sænker grå EPS den del af bidraget til CO2 regnskabet. Og samtidig giver den grå EPS slankere bygningskonstruktioner i forhold til den hvide.
– Det er tid til at se på næste generation indenfor EPS-isolering – Hvid EPS er godt. Men grå EPS er bare bedre, lyder det fra Henrik Vasylyeva, adm. direktør, Sundolitt om baggrunden for en ny klimastrategi fra moderkoncernen Sunde Group.
I den nye klimastrategi er et af elementerne initiativet “White to Grey”, konverteringen af hvid EPS til grå EPS. Her er budskabet, at skal der CO2-optimeres, så er det grå EPS, der skal vælges.
– Man opnår bedre effekt med den samme isoleringstykkelse. Det kan spare plads i byggeriet og give flere effektive kvadratmeter ved at bruge mindre isoleringstykkelse, men opnå samme isoleringseffekt. Vi ser allerede i dag, at entreprenører bruger grå EPS til at optimere konstruktioner, og jeg forventer, at vi vil se denne tendens vokse i takt med stadigt stigende miljøkrav på fremtidens byggeprojekter, fortæller Henrik Vasylyeva og peger bl.a. på de CO2 krav, der indføres fra næste år på byggerier over 1000 kvm.
At Sundolitt nu retter strategisk fokus på den grå EPS betyder ikke, at den hvide forsvinder helt, oplyser producenten. Men det handler om, at “nudge” byggebranchen, og især entreprenørerne, til at vælge den grå EPS.
I Billund er Sundolitts supportteam således allerede godt i gang. Her forsøger man dagligt at minde landets entreprenører om at der er 20% isolering at spare ved valg af grå EPS.
Overgangen fra hvid til grå EPS kommer dog til at tage tid forudser koncernen, som derfor har sat et par år af til initiativet med at få hele byggeriet til at vælge at bygge med grå EPS.