Maritimt Center i Esbjerg får arkitektonisk løft

Lokale og Anlægsfonden sætter skub i udviklingen af et maritimt center på havneøen Esbjerg Stand med en bevilling på 530.000 kroner til arkitektkonkurrencen.
Illustration: Hasløv & Kjærsgaard.
Illustration: Hasløv & Kjærsgaard.

Esbjergs nye maritime center skal sikre, at rekreative aktiviteter får plads i et havneområde, hvor den kommercielle del er i vækst og udfordrer muligheden for at være ved vandet.

Lokale og Anlægsfonden vil gerne være en del af udviklingen af det Maritime Center og har derfor sat 530.000 kroner af til arkitektkonkurrencen, som forventes at være afsluttet sommeren 2019.

– Ved at støtte arkitektkonkurrencen får vi en unik mulighed for at sidde med ved bordet fra start i udviklingen af et af de største maritime fritidsanlæg i Danmark i de kommende år. Projektet lægger sig i kølvandet på Aarhus Internationale Sejlsportscenter og Vestre Fjordpark i Aalborg, men med en helt særlig profil omkring hverdagsmotion på og ved vandet inden for en række traditionelle, men også nyere blå aktiviteter som stand up paddle, wakeboard og forhindringsbaner på vand, siger Jakob Færch, der er udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

Helt tæt på havnen

Når dørene til det Maritime Center forventes at åbne i 2022, kan borgere og turister komme helt tæt på havnen og de maritime aktiviteter. Det skal være kraftcenter for sport, leg og læring og skabe synergi mellem klubberne, offentlige samt private aktører. Det skriver Lokale og Anlægsfonden i en pressemeddelelse. Samtidig skal det give nye brugergrupper og vandsportsaktiviteter, som endnu ikke eksisterer i Esbjerg, mulighed for at komme på vandet.

Anlægget får et samlet bruttoareal på 3200 kvadratmeter og vil bestå af træningscenter, klublokaler, fælleskøkken, depotrum til opbevaring af grej, vådrumslaboratorium, bådhaller og værksted understøttet af et udendørs område til ophold og sociale aktiviteter, der danner forbindelse mellem ude og inde.

Skal binde byen sammen

Det nye center skal være med til at binde byen sammen, og med placering i den nordlige del af Esbjergs havneområde bliver det knudepunkt i den nye bydel Esbjerg Strand med forbindelse til Fiskeri- og Søfartsmuseet. Det er også en del af Esbjerg Kommunes plan om at etablere en kystnær bydel med ny lystbådehavn, kunstmuseum, erhvervsområder og rekreative udflugtsmål.

Arkitektkonkurrencen er budgetteret til 1,6 millioner kroner, der dækker konkurrencevederlag, udarbejdelse af konkurrence- og udbudsmaterialet, aflønning af konkurrencesekretær og fagdommere.

Anlægsprisen for Det Maritime Center i Esbjerg er cirka 49,7 millioner kroner.

Relateret indhold