Lille sammenhæng mellem energistandard og sundhed

?Ny analyse har undersøgt sammenhængen mellem parcelhuses energimærke og beboernes sundhed. Analysen viser, at energistandarden af et hus ikke umiddelbart har betydning for beboernes sundhed.
Der er umiddelbart ingen sammenhæng mellem energimærkningen af et hus og beboernes sundhed. Foto: Colourbox.
Der er umiddelbart ingen sammenhæng mellem energimærkningen af et hus og beboernes sundhed. Foto: Colourbox.

Boligejerne i Danmark investerer hvert år milliarder i energiforbedringer af deres boliger. Dermed slipper de billigere, når det gælder opvarmning af boligen, men forbedrer det også beboernes sundhed?

Det umiddelbare svar er nej. I hvert fald konkluderer en ny undersøgelse, som Cowi har lavet for Energistyrelsen, at der ikke er en entydig sammenhæng mellem parcelhusets energistandard og beboernes sundhed.

Ved at koble så mange forskellige registre har vi kunne skabe et mere præcist billede af sammenhængen mellem energistandard og sundhed.

Mette Dalsgaard Projektleder, Cowi

Analysen er den hidtil mest detaljerede undersøgelse af området i Danmark, og den bygger på mere end 160.000 energimærkede enfamilieshuse og deres mere end 380.000 beboere i alderen 0-70 år samt detaljerede registerdata om de energimærkede boligers fysiske forhold, beliggenhed i forhold til lokal luftforurening samt beboernes sundhedstilstand og socioøkonomiske forhold.

Mange registre

Ved hjælp af sundhedsregistre har det for eksempel været muligt at undersøge beboernes kontakt til henholdsvis praktiserende læge og sundhedsvæsnet samt diagnoser eller medicinudskrivning i forbindelse med luftvejssygdomme.

– Ved at koble så mange forskellige registre har vi kunne skabe et mere præcist billede af sammenhængen mellem energistandard og sundhed. Det er komplekst og stiller store krav til datatilgængelighed, men vi mener, det er den optimale metode til at opnå valide resultater. På et senere tidspunkt kunne vi rigtig godt tænke os også at inddrage data om livsstil såsom motion, rygning m.v., siger projektleder i Cowi, Mette Dalsgaard.

Analysen viser enkelte tegn på sammenfald mellem energistandard og forekomsten af sygdomme. Det gælder blandt andet for sygdomme i åndedrætsorganer, hvor der er tegn på, at der er mindre medicinudskrivning til beboere i huse med energimærke hhv. A eller B og F eller G end i huse med mellemgodt energimærke.

Selv om årsagerne ikke er undersøgt, kan en mulig forklaring være, at A-mærkede huse typisk har mekanisk ventilation, mens der i F- og G-mærkede huse tilføres frisk luft gennem naturlige utætheder.

Relateret indhold