Kan bevisbyrden løftes på anden måde end syn og skøn?

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

I entrepriseretlige tvister spiller syn og skøn en stor rolle i bevisvurderingen. Voldgiftssagen gengivet i TBB 2018.281 viser dog, at det i sager om entrepriseretlige tvister undtagelsesvist er muligt at løfte bevisbyrden for mangelfuldt arbejde uden brug af syn og skøn.

Sagen I TBB 2018.281 indgik en entreprenør og en kommune en entrepriseaftale, hvorefter entreprenøren skulle nedrive og bortskaffe et eksisterende tag samt opbygge et nyt tag på en skole. AB 92 var vedtaget for entreprisen. Under byggeriet indtraf en vandskade som følge af et kraftigt regnskyl.

Som følger heraf modregnede kommunen ca. kr. 780.000 i entreprenørens slutafregning, da kommunen mente, at vandskaderne skyldtes uforsvarlig afdækning af den igangværende renovering af taget. Entreprenøren lagde herefter sag an med påstand om, at kommunen skulle betale det fulde beløb for entreprisen. Entreprenøren mente, at vandskaderne skyldtes skybrud.

Bevisførelse med fotos

Der blev ikke afholdt syn og skøn i sagen. Kommunen forsøgte i stedet at løfte sin bevisbyrde ved hjælp af fotos taget af repræsentanter fra kommunen dagen efter regnskyllet, forklaringer fra disse repræsentanter og en rådgiver samt ved beskrivelser af reparationsarbejdet i fakturaer.

På baggrund af kommunens bevisførelse fandt voldgiftsretten – som bestod af to sagkyndige dommere samt en juridisk dommer – det bevist, at vandskaderne var forårsaget som følge af en utilstrækkelig afdækning af taget. Voldgiftsretten bemærkede således, at en nedhængende dug og tagpap mellem det eksisterende tag og det udskiftede tag (“renden”) ikke var forsvarligt fastgjort. Hertil kom, at der ikke var etableret afløb fra “renden”. En del af kommunens modkrav blev dog nedsat skønsmæssigt, da ikke alle fakturaer for reparationsarbejdet indeholdt oplysning om, hvor arbejdet var udført.

Klar beskrivelse vigtig

Voldgiftsretten fandt endvidere, at entreprenøren ikke havde godtgjort, at der var skybrud i området omkring skolen, da hverken oplysninger fra DMI eller www.forsikringsvejret.dk med tilstrækkelig sikkerhed dokumenterede dette.

Syn og skøn er ikke den eneste måde, hvorpå bevisbyrden for mangelfuldt arbejde kan løftes. Fotos med dertilhørende forklaringer om de forhold, som billederne viser, kan undtagelsesvist være tilstrækkeligt til at voldgiftsretten finder sig kompetent til at vurdere den konkrete tvist.

Voldgiftsrettens afgørelse er dog samtidig en påmindelse om, at eventuelle fakturaer for udført reparationsarbejder som følge af entreprenørens forhold skal indeholde en klar og fyldestgørende beskrivelse af det udførte arbejde for at kunne tillægges en bevismæssig værdi.

Relateret indhold