Kalder til kamp: Bevar Svanemærkede byggevarer

EU-Kommissionen foreslår i en ny byggevareforordning at forbyde alle former for miljømærkning af byggevarer - herunder mærker som Svanemærket og EU-Blomsten. Miljømærkning Danmark håber på danske politikere i Svanemærkets ringhjørne.
Svanemærket har en kendskabsgrad på hele 95 % i den danske befolkning. Dertil følger en høj troværdighed blandt forbrugerne. Nu står miljømærket til at blive skrottet som rettesnor for miljøvenligt byggeri.
Svanemærket har en kendskabsgrad på hele 95 % i den danske befolkning. Dertil følger en høj troværdighed blandt forbrugerne. Nu står miljømærket til at blive skrottet som rettesnor for miljøvenligt byggeri.

Forslaget er netop nu ved at blive behandlet i både Ministerrådet og EU-Parlamentet, og det har fået de tre direktører i hhv. Miljømærkning Danmark, -Finland og -Sverige, Martin Fabiansen, Riikka Holopainen og Anna Linusson, på barrikaderne.

I et debatindlæg på Altinget.dk opfordrer de danske politikere – og særligt den nye boligminister – til at gå sammen med deres nordiske og europæiske kollegaer for at fremtidssikre brugen af miljømærker på byggevarer.

I debatindlægget glæder de sig til en start over, at EU-Kommissionen med den nye byggevareforordning lægger op til at kunne opstille deciderede miljøkrav til byggematerialerne, da det kan være med til at løfte bundniveauet betragteligt.

‘Desværre foreslår Kommissionen også et forbud mod at bruge miljømærker, herunder Svanemærket og EU-Blomsten, fordi de mener, at de informationer, der ligger indlejret i CE-mærkningen, må være nok’, skriver de og kalder et potentielt forbud for ‘et seriøst tilbageslag for både producenter og forbrugere’.

‘Hvis forslaget bliver vedtaget, som det står nu, vil det for producenterne af byggematerialer betyde, at den konkurrencefordel, de kan opnå ved at blive certificeret med for eksempel Svanemærket, vil forsvinde. Dermed vil et væsentligt incitament for at gå forrest i markedet og udvikle sine byggematerialer i en endnu mere grøn retning også forsvinde’, skriver miljødirektørerne bl.a. og tilføjer:

‘I stedet for et forbud mod miljømærker bør lovgivningen sigte efter at løfte bunden af markedet ved at stille minimumskrav, som alle skal overholde’, skriver de tre direktører videre.

Både kendt og anerkendt

Svanemærket, der er det officielle nordiske miljømærke, er både kendt og anerkendt i hele Norden. Således mener to ud af tre nordiske forbrugere, at Svanemærket gør det nemmere at vælge byggevarer, som er mere miljøvenlige.

Samtidig ønsker 72 % af de nordiske forbrugere at købe byggevarer, som er mere miljøvenlige. I Danmark er tallet 70 %.

Det viser Nordisk Miljømærknings nye undersøgelse blandt de forbrugere, som har købt eller skal købe byggevarer.

En alvorlig sag

Direktør for Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen, håber, at de folkevalgte politikere vil kæmpe for at ændre udkastet, så miljømærkerne kan fortsætte med at hjælpe forbrugerne på vej.

– Heldigvis er der rigtig mange mennesker, der gerne vil sikre miljømærkernes fremtid også på byggevarer, derfor er vi også optimistiske i forhold til at få ændret forslaget. Men det er vigtigt for os at understrege, at det er en alvorlig sag, og vi følger naturligvis arbejdet meget tæt, siger Martin Fabiansen og afslutter:

– Forbrugerne er glade for Svanemærket som en guide til at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter, mens producenter bruger Svanemærket til hele tiden at forbedre deres produkter ift. miljø og klima og til at styrke deres kommunikation. Netop den type redskaber har vi brug for, hvis vi skal løse de enorme miljø- og klimaudfordringer, vi står overfor.

Relateret indhold