Inflationen ramte byggeriet hårdt – 2024 kan også blive udfordrende

Byggeriet har de seneste år generelt været hårdere ramt af prisstigninger på materialer end mange andre brancher. Og indtil videre tyder tallene ikke på en mere positiv udvikling, lyder analysen fra cheføkonom.
Virksomhederne i byggeriet har været udsat for langt større prisstigninger end forbrugerne. Foto: Gettyimages.
Virksomhederne i byggeriet har været udsat for langt større prisstigninger end forbrugerne. Foto: Gettyimages.

Skruer vi tiden 3 år tilbage, oplevede de danske forbrugere i mindre grad at blive ramt af prisstigninger. Anderledes så det ud for erhvervslivet, og særligt hos aktørerne i bygge- og anlægsbranchen kunne man mærke inflationen.

Læs også: Inflation: Indkøberne fortjener et klap på skulderen

Tal fra Danmarks Statistik, som cheføkonom Martin Kyed fra Prognosecenteret har analyseret, viser, at materialepriserne i byggeriet steg næsten 14 % fra 2021 til 2022:

– Det er ikke så underligt, at vi så kraftigere prisstigninger på byggevarer allerede i 2021, og at de steg endnu mere i 2022. Byggesektoren var nemlig glohed, og vi oplevede samtidig udbredt mangel på materialer.

Niveau som i sommeren 2022

Den store forskel mellem byggebranchen og det resterende erhvervsliv blev dog indhentet i løbet af 2022, men nu viser de seneste tal, at priserne stadig steg i 2023 ift. 2022, og at stigningerne var relativt højt for byggeriets aktører.

Læs også: Konkursbølge slår rekord: “Værre end efter finanskrisen”

Her lå stigningen på 4,3 %, mens stigningen for varer til erhvervslivet og forbrugerne lå på henholdsvis 1,4 % og 1,7 % – og vi mangler endnu at se fald i prisniveauet for byggeriet, fortæller Martin Kyed og henviser til, at prisniveauet i december 2023 lå på samme niveau som i sommeren 2022.

– Det er tydeligt, at virksomhederne har været udsat for langt større prisstigninger end forbrugerne. Måler man siden juli 2020, er byggeentreprenørernes varer samlet steget med 26,5 %, mens erhvervslivet samlet har betalt 25,9 % for nøjagtigt samme varer, og i samme periode er forbrugerpriserne ‘kun’ steget med 12,2 %.

Prisfald på metaller

Cheføkonomen påpeger samtidig, at selvom prisniveauet for byggeaktørerne har været relativt stabilt siden sommeren 2022, så er der sket store ændringer i de relative priser på varer:

– Vi har f.eks. set markante prisfald på brændstoffer, metaller og træ, fortæller han og uddyber:

– Disse prisfald bliver dog opvejet af prisstigninger på andre varer. Det kan vi f.eks. se ved at fokusere på de tre varegrupper, som tilsammen udgør 60 % af byggeentreprenørernes varekurv.

Læs også: Cheføkonom: Byggeriet går et hårdt år i møde

Her er trævarer faldet 9 % siden juli 2022, mens cement mv. er steget med 13 %, og ligeledes er betonelementer mv. steget med 13 %:

Martin Kyed fastslår:

– Der er mange i branchen, der har noteret sig faldende priser. Det er også korrekt. Brændstoffer, trævarer og metaller er faldet i pris siden sommeren 2022. Andre varegrupper har bare neutraliseret effekten. Samlet er prisniveauet i byggeriet ikke faldet.

Relateret indhold