I arkitekturens og byggeteknikkens tjeneste

Susanne Pouline Svendsen, arkitekt og direktør i Byg-Erfa, er en af byggeriets ildsjæle - med næsten 30 års indsats for samtalen om, hvad vores arkitektur og byrum skal kunne.
Foto: Helga Theilgaard.
Foto: Helga Theilgaard.

Byggebranchen har mange ildsjæle. Mennesker som gennem et langt arbejdsliv finder deres specielle felt og ekspertise i det ekstremt mangesidige felt, som byggeri og arkitektur er.

Et felt som på en eller anden led griber ind i alle danskeres hverdag og trivsel – fordi vi færdes og opholder os bygninger, rum, miljøer, som sætter rammen for det liv, vi lever.

En af branchens ildsjæle er Susanne Pouline Svendsen, som nu runder de 60 år.

Siden hun i 1992 forlod Kunstakademiets Arkitektskole, har hun om nogen taget et demokratisk ansvar for at inddrage mennesker i samtalen om, hvad vores arkitektur og byrum skal kunne – både i forhold til den enkelte og samfundet.

Det er sket i en række lederstillinger og gennem et større antal bøger, udstillinger, arrangementer og websites.

Startede med forlag, bøger og debatter

Efter endt uddannelse drev hun forlaget Arkitektur Forum. Her udgav hun sammen med en kollega bøger om arkitektur og byrum med henblik på at udbrede viden, sætte ord på og skabe debat om livsrammer. Som i bogen “Stad og Steder”, der bl.a. fokuserede på de dengang oversete kvaliteter i almene boliger.

I denne periode blev også bogen “Vinduer bevaring eller udskiftning” et tidligt bidrag til den offentlige debat om et meningsløst ressourcespild.

Forlagsarbejdet blev afløst af både en master i retorik og et Ph.d.-studie om boligidealet i det 21. århundrede, der siden blev afløst af endnu et formidlingsansvar, som sekretariatsleder for Arkitekturinstituttet. Et samarbejde mellem af 5 videninstitutioner inden for arkitektur samt 3 ministerier.

Igen var opgaven at involvere almindelige borgere i arkitekturdebatten og nu i tiden, hvor udarbejdelsen af Danmarks første arkitekturpolitik blev sat i gang af politikerne.

Fra DAC til vinduer og arkitekternes efteruddannelser

Siden fortsatte formidlingsmissionen i Dansk Arkitektur Center, hvor hun som formidlingschef fik sat ord, oplevelser og fysik på, hvad arkitektur er, kan, skal og vil. Både for danskerne og i internationale netværk.

Gerningerne er mange i ønsket om at sætte ord på og formidle om arkitekturen – og de er udført i både offentligt regi og for det private erhvervsliv.

Susanne Pouline Svendsen opbyggede eksempelvis Window Collection for VKR Holding, udviklede arkitekternes efteruddannelsen +2, har været arkitekturanmelder på Berlingske Tidende og skabte Danmarks første internettidsskrift, ArkitekturNet, med en kollega.

Fælles for mange af hendes gerninger er den systematiserende, udviklende og strategisk tilgang til, hvordan et projekt eller et fagområde udvikles, formidles og forædles.

Den røde tråd fortsætter i Byg-Erfa

Siden begyndelsen af 2016 har hun været direktør i Fonden Byg-Erfa, der fra forskning og praksis i byggebranchen indsamler viden om byggeskader – hvordan de opstår, udbedres og forebygges.

Den viden udgiver fonden som erfaringsblade – der er rettesnor og værktøj for branchens udførende og projekterende – ud fra devisen om, at det alt andet lige er mest bæredygtigt at bygge holdbart og begavet fra begyndelsen.

Mærkedagen markeres med en reception torsdag den 28. oktober kl. 15 i Byg-Erfa, Ny Kongensgade 15. Faglige relationer, samarbejdspartnere, venner og branchekollegaer er meget velkomne.

Interesserede kan [email protected] ]tilmelde sig her.

Relateret indhold